Društvo

PREDSTAVLJENE ZANIMLJIVOSTI SELA KAMENO U OKVIRU PROGRAMA “ORJEN, PLANINA KRAJ MORA”

Šetačka tura,  obilazak zanimljivosti sela Kameno, juče je okupila 40 učesnika. Događaj je organizovan u okviru zajedničkog programa “Orjen, planina kraj mora”.
Učesnici su obišli niz zanimljivosti: Kotobilj – mjesto čuvene bitke za oslobođenje Herceg Novog od Turaka, Tajno brdo – utvrđeni položaj, korišćen i nadograđivan u dugom rasponu od vremena Austrougarske, pa sve do kraja SRJ, ukopane tunele, odnosno, masivno betonsko sklonište s kraja SFRJ, Šilobod – vrh korišćen za odbranu još od predrimskog doba, Đevojačke grede – kompleks nekropola (gomila), upotrebljivanih za sahranjivanje u ilirskom razdoblju i Crkvu Svetog Jovana sa prostranom portom i nedavno renoviranom crkvenom kućom, Među učesnicima bili su dominantni Novljani, ali i ljudi iz drugih, pa i udaljenih krajeva i država i svi su na kraju se vratili puni pozitivnih utisaka, saopšteno je iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.

Proteklih godina je dosta rađeno na uređenju ovih lokaliteta, krčene su stare staze, uređena odmorišta, postavljene klupe i turistička signalizacija, otvorena pješačko-biciklistička staza za rekreaciju. Naredni  korak je ponuda programa turističkog obilaska, a ovom turom je dočarana jedna od mogućih varijanti.  Obilazak je završen u crkvenoj kući na Kamenom, uz degustaciju lokalnog domaćeg posluženja, priganica i roštula, te kamenskog vina i rakije.

Organizatori događaja, bili su NVO „Eko Boka“ i MZ Kameno-Žlijebi. Vođenje grupe su realizovali Olivera Doklestić i Željko Starčević, dok su Svetlana i Goran Stanovčić imali ulogu domaćina. Za iduću nedelju, u planu je obilazak Žlijeba i upoznavanje sa njegovim čuvenim graditeljskim nasljeđem.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com