Kultura

PREDSTAVLJANJE DOBITNIKA NIN-OVE NAGRADE U UTORAK U FOAJEU DVORANI PARK

U okviru jubilarnog 50. Praznika mimoze JU Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi predstaviće dobitnika NIN-ove nagrade za najbolji roman u 2018. godini, “Zabluda Svetog Sebastijana” Vladimira Tabaševića.

Književni opus Vladimira Tabaševića obuhvata četiri knjige poezije: Koagulum (2010), Tragus (2011), Kundak (2012), Hrvatski kundak (2014) i tri romana. Prvi, Tiho teče Misisipi štampan je samostalno (2015), a reizdanje je objavila IK Laguna 2016. godine. Dobitnik je regionalne Nagrade „Mirko Kovač“, za najbolju knjigu mladog autora, a našao se i u užem izboru za NIN-ovu nagradu za 2016. godinu. Drugi roman, Pa kao svrstan je u najuži izbor za NIN-ovu nagradu za 2017. godinu, a roman Zabluda Svetog Sebastijana proglašen je za 65. dobitnika NIN-ove nagrade za najbolji roman u 2018. godini.

– Uzimajući kao podtekst priču o Svetom Sebastijanu, Vladimir Tabašević u svom novom romanu problematizuje fenomen žrtve i zablude o njoj. Zablude o nama koji „činimo dobro“, zablude o našim pravedničkim nastojanjima, zablude u kojima često držimo druge kako bi naše „spasiteljske misije“ imale „publiku“. Poigravajući se sa likovima koji se samodoživljavaju kao pravednici i kao žrtve, autor ispisuje priču o ratu devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije, ali i priču o savremenim zabludama u kojima se sećanja neprestano preobražavaju. (www.laguna.rs)

O romanu će govoriti autor i prof. dr Slavica Perović, redovni profesor Instituta za strane jezike Univerziteta Crne Gore i Fakulteta za pravne i poslovne studije u Novom Sadu, autor više od 250 naučnih i stručnih radova i pisac.

Predstavljanje romana održaće se u foajeu Dvorane Park, 12. februara (utorak), sa početkom u 19 časova.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com