Politika

PREDSJEDNIK DRŽAVE MILO ĐUKANOVIĆ VJERUJE U KAPACITETE PRIVREMENOG PARLAMENTARNOG ODBORA

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je danas u Igalu da vjeruje u kapacitete privremenog parlamentarnog odbora i da on može odgovoriti izazovima u reformi izbornog zakonodavstva u Crnoj Gori.

-Mi u kontinuitetu radimo na unaprijeđenju izbornog i  zakonodavstva koji ga prati. Postoji jedan dio sugestija koje je OEBS dao poslije parlamentarnih izbora 2016. i poslije izbora 2018, a postoji jedan dio preporuka iz godišnjeg izvještaja EU. Željeli smo da u okviru rada na izbornom zakonodavstvu sve te preporuke ugradimo već 2017. godine. Tada smo se u parlamentu poslednji put bavili izbornim zakonodavstvom, ali to nije bilo realno jer je opozicija bila u bojkotu i zbog toga nismo mogli da dođemo do dvotrećinske većine, koja je bila potrebna. Na naše zadovoljstvo sada se opozicija vratila u parlament i imamo uslove da usvajamo  izmjene u izbornom zakonodavstvu. Zbog toga ja vjerujem u kapacitet tog radnog tijela i želim da vjerujem da u parlamentu danas sjede ljudi koji su odgovorni prema onome što su naši zajednički interesi – rekao je predsejdnik države.

Ako je tako da vlast i opozicija žele Crnu Goru koja će biti demokratskija, integrisana u savremenu evropsku civilizaciju, kako je  rekao Đukanović, onda svi imaju više nego dovoljno inspiracije da kroz ova i druga tijela rade i doprinose takvim riješenjima.

-Crna Gora je  država koja je do sada izbjegla iskušenje da izmjene izbornog zakonodavstva inicira Vlada, jer tada uvijek postoji prostor za prigovor da Vlada favorizuje vladajuću strukturu. U Crnoj Gori  je to rađeno na zajedničku inicijativu vlasti i opozicije, u saradnji svih parlamentarnih partija, najčešće su i usvajana rješenja koncezusom, a gdje nije moglo tako onda su usvajana na način koji je bio moguć. Svjedočimo svi zajedno jednom kontinuiranom radu i unaprijeđenju izbornog zakonodavstva –ocijenio je Đukanović.

Komentarišući izjavu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da je u borbi protiv ruskog imperijalizma postao igračka u rukama zapadno-evropsko-američke imperije i bloka NATO, Đukanović je kazao da je očigledno problem Srpske pravoslavne crkve i njenih čelnika da svakog ko nije poput njih,“ slijepi poslušnik upravo interesa ruskog imperijalizma, velikosrpskog nacionalizma i agresivnog svetosavlja“, proglašavaju izdajnikom.

-Da, ali izdajnikom njihovih interesa. Da, taj sam! Zato što ne mislim da Crna Gora smije da slijedi  ruski imperijalizam ni velikosrpski nacionalizam, niti agresivo svetosavlje koje poništava crnogorski vjerski i nacionalni identitet – naglasio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, sve je dio repertorara kojim se na Crnu Goru nedavno obrušio i Amfilohijev “vjerski pretpostvaljeni”, srpski patrijarh Irinej.

– Ovo su gluposti koje pokušavaju da ometu Crnu Goru na  putu njene emancipacije i usvajanja standarda koji će nas učiniti sastavnim dijelom savremenog evropskog društva – rekao  je Đukanović.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com