Turizam

PREDLOŽENO POVEĆANJE BORAVIŠNE TAKSE NA 1 EURO

Za devet mjeseci prošle godine po osnovu boravišne takse prihodovano je oko milion i 113 hiljada eura. Na dnevnom redu sjednice SO koja će biti nastavljena 8.maja, odbornici će razmatrati predlog o povećanju iznosa boravišne takse sa 0, 90  na 1 euro.

U obrazloženju Sekretarijata za finansije i lokalne javne prihode navedeno je da je Zakonom o boravišnoj taksi definisano da se ona utvrđuje u rasponu od 10 centi do 1 eura.Time se ostalo u okviru raspona koji Zakon dozvoljava. Prilikom izrade Odluke uzeta je u obzir praksa susjednih primorskih Opština koje su boravišnu taksu propisale u istom iznosu – navedeno je  u obrazloženju.

Ukoliko odbornici prihvate predlog o povećanju cijene boravišne takse to će za tri godine biti drugo poskupljenje. Skupštinskom odlukom iz 2016. boravišna taksa je sa 70 povećana na  90 centi.

Zakonom je propisano da 80% sredstava ostaje Opštinama, odnosno lokalnim turističkim organizacijama, a 20% za finansiranje programa Nacionalne turističke organizacije. Inače, prema podacimaUprave lokalnih javnih  prihoda, prihod od naplate boravišne takse lani je povećan za 16, 15 odsto u odnosu na 2017. U budžet se za devet mjeseci 2018. slilo i  400.555 eura od turističke takse, za 6,7 odsto više nego prethodne, dok je od članskog doprinosa prihodovano 223. 535 eura ili 11 odsto manje nego 2017.

1 komentar

  1. Da li poštovana gospoda zna da su aranžmani već dogovoreni i da su gosti obavješteni o taksi koju će trebati da plate u iznosu od 0,90 €?

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com