DruštvoEPKKultura

PRED EVROPSKOM KOMISIJOM FINALNA KANDIDATURA HERCEG NOVOG ZA EVROPSKU PRIJESTONICU KULTURE

Evropskoj komisiji predata je danas finalna kandidatura Herceg Novog  za Evropsku prijestonicu kulture za 2021. godinu. Aplikaciju su u ime Herceg Novog predali Nataša Martić, savjetnica u Kabinetu predsjednice Opštine Herceg Novi i koordinatorka projekta, i Aleksandar Peković, direktor projekta “Herceg Novi 2021”. Delegacija našeg grada osjetila je i Misiju Crne Gore pri Evropskoj uniji. Na sastanku sa šefom misije ambasadorom Bojanom Šarkićem zaključeno je da je projekat kandidature ima izuzetan nacionalni značaj.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/09/1-1.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]  Evropska prijestonica kulture jedan je od najvećih događaja na svijetu koji traje od 1985. godine. Do danas su ukupno 54 grada u Evropi nosila ovu prestižnu titulu, a Herceg Novi ima veliku šansu da postane prvi grad prijestonica kulture van EU, saopštavaju iz opštinske Press službe.

Na ovom jedinstvenom poduhvatu u istoriji Crne Gore se radilo posljednjih godinu i osam mjeseci i u njemu je učestvovao veliki tim sastavljen od ljudi iz Herceg Novog i Crne Gore u saradnji sa internacionalnim ekspertima.
Projekat je podržan od strane Skupštine Opštine Herceg Novi, gradova partnera i to: Opština Tivat, Kotor, Budva, Bar i Ulcinj, Prijestonice Cetinje i Glavnog grada Podgorice, te i krovnim podrškama Vlade Crne Gore i predsjednika Crne Gore, Filipa Vujanovića, koji predsjedava Počasnim odborom projekta. Projekat će ubuduće podsticati oblast kulture, umjetnosti, kreativne industrije, obrazovanja, ekonomije, turizma i mladih kao značajan činilac u zapošljavanju i razvoju ekonomije i infrastrukture.

U nastavku procesa članovi žirija sa predstavnicima Evropske komisije će 30. septembra 2016. godine posjetiti Herceg Novi. Nakon toga slijedi i prezentacija i odbrana aplikacije pred žirijem u Briselu, koje će se održati 13. oktobra 2016. Potom će uslijediti i konačna odluka o dobitniku ove prestižne titule.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com