Društvo

PRAZNIČNI VASKRŠNJI – USKRŠNJI BAZAR U NOVOM

Pod okriljem Organizacije žena Herceg Novi, i ove godine je u centru grada priređen vaskršnji – uskršnji bazar, koji je okupio i predstavnike nevladinih organizacija „Nova šansa Novom“ i „Mladi Romi“, kao i „Pčelarstva Radman“.

Na štandovima na Trgu Nikole Đurkovića izloženi su ručno rađeni suveniri, korpe, ukrasni predmeti, nakit, unikatna šarena jaja, a u ponudi su i domaći med, ljekoviti preparati i suvo voće. Prema riječima Nevenke Vujičić iz Organizacije žena Herceg Novi cilj bazara je da ova dva dana obogati ponudu na trgu i pokaže kreativnost žena.

Na štandu NVO „Mladi Romi“ predstavljen je nakit nastao zahvaljujući projektu povećanja zapošljivosti dugotrajno nezaposlenih žena, koje su prošle obuku za izradu unikatnog nakita od različitog materijala.
– Obukom je obuhvaćeno 26 žena iz Herceg Novog, Tivta i Kotora, od kojih su polovina Romkinje. Sada predstoji radionica tokom koje će polaznice učiti kako se vodi firma. Cilj je da se osamostale i nastave da rade, kako bi stečena znanja i vještine mogle da iskoriste u budućnosti pokretanjem samostalnog biznisa, što je jedan od ciljeva projekta, kaže Mehmet Beriša iz NVO Mladi Romi.

Članovi NVO „Nova šansa u Novom“ izložili su lijepe korpe različitih oblika, boja i veličina. Iako su im za izradu jedne korpe od recikliranog papira potrebna četiri dana, kažu da im rad u društvu predstavlja zadovoljstvo. Smilja Dželebdžić, koja tehnikom dekupaža oslikava razne upotrebne predmete, redovno učestvuje na ovakvim manifestacijama. Među njenim maštovito urađenim kutijama, flašama i tanjirima, posebnu pažnju privlače bogato ukrašena vaskršnja jaja. Osim vaza i saksija od kamena, Neda Fanfani izložila je i fotografije sa motivima iz Boke, svog sina Slavena koji živi i radi u Beču, dok su u ponudi porodice Radman iz Ratiševine domaći med i preparati od meda i ljekovitog bilja.

Vaskršnji – uskršnji bazar traje još sutra do 15:00 sati, i humanitarnog je karaktera. Dio sredstava biće opredjeljen za prikupljane pomoći našoj mladoj sugrađanki Sanji Marković Kovač koja krajem aprila treba da otputuje na zakazani pregled u Njemačku.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com