Ekonomija

PRAVNICI MARTINOVIĆ I PEJOVIĆ SUMNJAJU U ZAKONITOST PRODAJE IMOVINE VEKTRA BOKE

All-focus

Izvršni direktor Udruženja za implementaciju prava  Ranko Martinović  na današnjoj konferenciji za novinare je kazao  da Vektra Boka netransparentno prodaje imovinu ali i nezakonito  jer se prometuje  državna imovina. Riječ je, kako je rekao o prodaji parcele na Žanjicu koja je u zoni morskog dobra.

On je podsjetio da je imovina Vektra Boke na Žanjicu prodata za 1, 4 miliona eura firmi MARCCA iz Podgorice, ali da je jedna parcela u zahvatu morskog dobra i da ne može biti prometovana.S tim podacima, kaže Martinović,  su upoznali Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom i Upravu za nekretnine.

-Prodate su tri parcele i  ukupna suma za koju je prodata imovina Vektra Boke je 1. 443. 575,60 eura. Gledajući taj ugovor i proučavajući papire koji ga prate uočili smo da je tom prilikom izvjesnom kupcu izvršen povrat u iznosu od 3. 815 944 eura na ugovor koji je raskinut.  Ja sam 40 godina pravnik i nikada nisam čuo da se može napraviti aneks na ugovor koji je raskinut. Normalno da se prave aneksi na ugovor koji je živ i to je kod jedne notarke u Herceg Novom prošlo. Ja za to imam neoborive dokaze. Da li se tu radi o pranju para ili ne, nije moje da to sudim. Određene sumnje postoje, treba se provjeriti -rekao je Martinović.

Sporna je, kaže on,  i prodaja teniskih terena i Milašinovića plaže. Kako je naveo, prema dostupnim podacima preduzeće Adria Transport iz Herceg Novog bilo  je jedini ponuđač za kupovinu Vektra Bokine imovine gdje se nalaze teniski tereni za 1, 2 miliona eura.

-Međutim dobili su odbijenicu uz objašnjenje da su našli drugog kupca.  Prema nezvaničnim informacijama koje imamo ta imovina je prodata za 600.000 eura. I sama ta činjenica govori da ne može neko mimo oglasa da traži drugog jer je u međuvremenu Adria Transport na zahtjev menadžmenta Boke i uz saglasnost  svih radnika prihvatila da isplati sve obaveze prema radnicima. Na taj način su i izmanipulisali ponuđača ali i radnike -kazao je Martinović.

Prema saznanjima koje imaju, kaže Martinović, Vektra Boka ima i devizni račun kod NLB banke, preko kojih se ovih dana isplaćuju povjerioci. Tvrdi da Vektra Boka ima legalan račun kod Prve banke koji je blokiran, a da račun kod NLB banke služi kako bi se izbjegle obaveze prema državi, porezi, doprinosi i slično.

Prema Martinovićevim saznanjima  novac koji se uplaćuje na ime izdavanja njihovih objekata ne ide preko računa nego ga   menadžment akcionarskog društva prima  na ruke.

Advokat Jovan Pejović je ukazao na “nezakonito funkcionisanje Privrednog suda CG”. 

-Odgovornim za to smatram Blaža Jovanića u slučaju Vektra Boke.  Blažo Jovanić se pojavljuje u trostrukoj ulozi: kao predsjednik Privrednog suda CG, kao stečajni upravnik Vektre Boke i kao izvršni sudija. Posledice su značajne po ovaj grad i radnike  Vektra Boke. Preko 100 radnika  ne može da ode u penziju a u pitanju je nekoliko stotina godina radnog staža , koji se po mojoj procjeni nikada neće uplatiti, jer je Blažo Jovanić kao stečajni sudija, doprinose radnika nezakonito stavio u treći isplatni red. Doprinose radnika je morao staviti u drugi isplatni red po Zakonu o stečaju, po članu 55 i nije se smjelo dozvoliti ovo što se dešava u praksi da se isplaćuju trgovački dugovi i povjerioci koji imaju takva potraživanja, a da bivši radnici  šetaju nezaposleni i bez primanja -rekao je Pejović.

Navodi da je kao punomoćnik radnika upozorio Blaža Jovanića kao stečajnog sudiju pismeno 17. decembra 2015. godine “kada je bilo još vremena da popravi plan reorganizacije AD Vektra Boka, da doprinose za  radnike moraju biti isplaćeni 2016. prije ostalih potraživanja.

-On se oglušio i postavlja se pitanje zašto je to tako. Nameće se samo jedno objašnjenje a to je- trebalo je da u trećem isplatnom redu država ima više glasova da nadglasa banke i da se izbjegne bankrot da bi se žrtva AD Vektra Boka mogla cijediti i da bi se njeni objekti mogli netransparentno prodavati.

Druga posledica na koju želim da vam skrenem pažnju je tumačenje Blaža Jovanića da plan reorganizacije koji je on potpisao i usvojio i koji je potvrdio Apelacioni sud ne treba primjenjivati, kada su u pitanju presude radnika AD Vekta Boke i kada je u pitanju presuda Opštine Herceg Novi za 400 000 eura. To je jedna od većih nebuloza koje sam vidio u 40 godina rada. Znači, sudija napiše presudu i presuda postane pravosnažna i onda sudija ne da da se provodi dio presude. To pokazuje da se čovjek osjeća moćno i moćnije nego što mu zakon dozvoljava. Da li on štiti interesne grupe, to će vrijeme pokazati, ali ovo je po meni žestoko pravno nasilje -rekao je Pejović.

Treća stvar, po njegovim riječima,  je to što je Blažo Jovanić imao obavezu da po saznanju za organizovani kriminal i prijavu OTP faktoringa od 24 miliona eura,  prijavi specijalnom tužiocu.

-Ogromna šteta je napravljena gradu i radnicima Vektra Boke.  Na kraju hoću da izrazim čuđenje zašto lokalna vlast i uprava  ćuti na ovo što je neko oteo i otima faktički ostatak cijele Boke jer to pravno može da se vrlo brzo realizuje kada potvrdi presudu OTP faktoringa i da rasproda preostale objekte Vektra Boke. Mislim da bi lokalna uprava trebala  hitno sazvati vanrednu sjednicu parlamenta jer nije svejedno kada se u jednom turističkom gradu otme srce grada i turističke privrede i onda kada vas ponižava stečajni sudija da ne da da vodite izvršenja po presudi koju je donio taj isti sud. Ako takvo nasilje toleriše lokalna uprava , to je neshvatljivo -poručio je  Pejović.

MILIĆ POPOVIĆ NEGIRA DA VEKTRA BOKA PRODAJE DRŽAVNU IMOVINU I DA IM JE RAČUN  BLOKADI

Predsjednik odbora direktora Vektra Boke Milić Popović negirao je tvrdnje Ranka Martinovića i Jovana Pejovića koje su iznjete na današnjoj konferenciji za novinare.

Kako je rekao, sve se prodaje u skladu sa Planom reorganizacije i ona imovina za koju je Privredni sud utvrdio da se može prodati.

-Vektra Boka ne oglašava prodaju sporne imovine niti to može da uradi.  Do sada je objavljeno devet javnih poziva za prodaju imovine, a na poslednjem  je stiglo nekoliko  ponuda za Milašinovića plažu i teniske terene. Komisija će procijeniti koja ponuda je najpovoljnija i u skladu s tim će donijeti odluku – kazao je Popović.

Konstataciju da Vektra Boka prodaje državnu imovinu za njega je potpuno besmislena jer je, kako  tvrdi, to  nemoguće. Takođe, osporava i trvdnju da prodaju imovinu koja je pod sporom, jer sve sporove koji su bili morao je Privredni sud da rasčisti u toku stečajnog postupka.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com