DruštvoIzdvojeno

PR TEKST: ZA SAMO MJESEC ZNAČAJNE PROMJENE U IZGLEDU GRADA

Vlast u Herceg Novom realizacijom brojnih infrastrukturnih projekata unaprijedila je kvalitet života građana

Poboljšanje stanja i rekonstrukcije lokalnih puteva, što je skup i nimalo lak posao, uređenje infrastrukturnih objekata u najurbanijim gradskim zonama, renoviranje i obnavljanje znamenitih kulturološkoih objekata poput Kuće Iva Andrića i Njegoševe škole, projekti su koje hercegnovska lokalna uprava završila samo u posljednjih mjesec dana.

Ruiniranost svih pomenutih objekata, koju je sadašnja lokalna vlast nasljedila prošle godine kada je preuzela upravljanje gradom, zahtijevala je vrlo značajna ulaganja i stručnost u radu, čemu se pristupilo odgovorno i značajan posao je učinjen u kratkom roku.

Samo u asfaltiranje pet dionica puteva u četiri mjesne zajednice – Bijeloj, Savini, Mojdežu i Baošićima uloženo je više od 200 hiljada eura što je obezbjeđeno učešćem Opštine, građana i Mjesnih zajednica. U nekim mjestima su prvi put probijeni kolski putevi – između Gornjih i Donjih Sasovića i do sela Rujevo.

U Baošićima je uređena ulica u naselju Potkulina – ukupna vrijednost izvedenih radova iznosi  nešto manje od 12.000  eura, a ranije je uređeno i 600 metara lokalnog puta ka naseljima Polet i Dubci, koje su takođe zajednički finansirali Opština i građani sa ukupno 30.000 eura.

Baošići, naselje Potkulina: prije (lijevo) i poslije asfaltiranja (desno)

 Završeno je i asfaltiranje u Bijeloj, kroz centar i naselje Žager, sanacija Manastirske ulice na Savini, kao i uređenje puta kroz Tijesni klanac. U ove radove uloženo je ukupno preko 100.000 eura, koje su obezbijedili Opština, građani i mjesne zajednice.

Glavna ulica u Bijeloj kod Mjesne zajednice, koja je od vitalnog značaja za naselje jer tu funkcionišu banka, pošta, dječiji vrtić i škola, sanirana je nakon više od 30 godina. Osim toga, asfaltiran je i put u naselju Žager, gdje je postavljena i javna rasvjeta, čime je značajno olakšan svakodnevni život mještanima ovog dijela Bijele.

Bijela, naselje Žager: prije (lijevo) i poslije asfalitiranja (desno)

Nakon dugog niza godina sanirana je Manastirska ulica na Savini, zahvaljujući saradnji Opštine Herceg Novi i građana koji su zajedničkim snagama obezbijedili sredstva. Dio ulice je godinama bio u veoma lošem stanju, na šta su građani više puta ukazivali. Do konkretnih koraka došlo je nakon što su predstavnici lokalne uprave u martu obišli teren, uslijedio je premjer i predračun radova i nedugo potom realizacija.

Savina, Manastirska ulica: prije(lijevo)  i poslije asfaltiranja (desno)

Sanacijom lokalnog puta kroz Tijesni klanac nakon više decenija je uređena dionica koji povezuje naselja Mojdež i Sutorina. Radove je u najvećem dijelu finansirala Opština koja je za ovu namjenu izdvojila 30.000 eura.

 

Mojdež, Tijesni klanac: prije (lijevo)  i poslije uređenja puta (desno)

Opština Herceg Novi nastavlja sa ulaganjem u putnu infrastrukturu, i to u svim dijelovima opštine. Prioritet će imati one dionice koje su u najlošijem stanju, a koristi ih veliki broj građana.

Rekonstrukcija trotoara u Igalu uljepšala je izgled ovog mjesta i olkašala kretanje brojnim pješacima na trasi koja je važna komunikacija za velike smještajne kapacitete – dvije faze Instituta “Dr Simo Milošević”, hotel „Palmon bay“ i „Lighthouse“ sa ostatkom naselja.


 

 

 

 

 

Trotoar kroz Igalo, prije (gore lijevo) i poslije rekonstrukcije  (gore desno i desno)

 

Rekonstrukcija je obuhvatila novo betoniranje, postavljenje podne rasvjete i stubića i sadnju zelenila, pa je Igalo dobilo i tridesetak novih sadnica mimoze, cvijeta koji je simbol Herceg Novog.

Preduzeće Komunalno-stambeno je u saradnji sa Mjesnom zajednicom Igalo izgradilo ogradu, a “Čistoća” postavila kante za otpatke, dok je modernu klupu koja privlači pažnju i bliceve turista obezbijedila Turistička organizacija Herceg Novi. Projekat je, uz sanaciju trotoara sa druge strane ulice, Opštinu Herceg Novi koštao 126 hiljada eura.

Opština Herceg Novi će nastaviti sa projektima uređenja grada, pa tako u Igalu odmah nakon turističke sezone slijedi popločavanje dionice Šetališta Pet Danica od “Mimoze” do “Galeba”, kao i uređenje sportskih igrališta, autobuskih stajališta, putne infrastrukture.

Trotoar kroz Igalo, prije (lijevo)  i poslije rekonstrukcije (desno)

 

Otvorene Kuća Iva Andrića i Njegoševa škola: GENIJIMA U ČAST, GRADU NA PONOS

 Herceg Novi se na pravi način odužuje velikanima koji su se u njemu školovali i živjeli – Petru II Petroviću Njegošu i Ivu Andriću.  Ulaganjem u sistematsku obnovu i oživljavanje dva kulturološki neprocijenjiva objekta Opština Herceg Novi potvrđuje nedvosmislenu opredjeljenost ka očuvanju nasljeđa koje je u posljednje vrijeme bilo prilično zanemareno.

Kuća Nobelovca Iva Andrića, jedinstveni je objekat nemjerljive kulturološke vrijednosti, ne samo za Herceg Novi, već i za region, jer to je jedina kuća koju je Andrić sagradio, za uživanje u danima ljubavi, mira i harmonije sa svojom Milicom.

Dom jedinog dobitnika Nobelove nagrade na ovim prostorima će biti mjesto sjećanja na piščev život i djelo, mjesto kulture i susreta umjetnika. Na ovaj način, 50 godina od kada je Andrić posljednji put boravio u Herceg Novom on se u grad simbolično vraća.

Obnavljanju Kuće Nobelovca se pristupilo detaljno, ozbiljno i posvećeno, te je ona sada otvorena kao objekat u rekonstrukciji. Do sad  su urađeni hitni radovi na očuvanju i uređenju objekta , a započet je projekat revizalizacije, koji će u fazama trajati do 2020. godine, a za koji su obezbiješenja sredstva iz evropskih fondova.

Kuća Iva Andrićaprije uređenja (gore lijevo)  i na otvaranju (gore desno, desno)

 

Muzej Njegoševa škola otvoren je u zdanju u kojem je bila škola Josipa Tropovića, a u kojem je učio  najistaknutiji vladar, vladika, filozof i pjesnik Petar II Petrović Njegoš.

Muzej je bogat jedinstvenom zbirkom neprocijenjivog značaja, koja je posvećena godinama Njegoševog školovanja u Herceg Novom.  Ovaj značajni projekat Opština je realizovala u saradnji sa crkvenom opštinom Topaljsko-hercegnovskom.

Do savršenstva se težilo obnovljenju trenutka kada je Njegoš učio ovdje. Ideja vodilja je bila – zamislimo da je Njegoš sada bio tu na času.

Unutrašnjost rekonstruisane Njegoševe škole na Toploj

Otvaranjem Kuće Iva Andrića i rekonstrukcijom i obnavljanjem Njegoševe škole,  uz postojeći Gradski Muzej Mirko Komnenović, Herceg Novi je na malom prostoru dobio tri jedinstvena objekta. Na ovaj zaokružena je jedinstvena Topaljska tura posvećena značajnim istorijskim ličnostima i događajima koji su tokom proteklih godina bili nepravedno zapostavljeni, a sve u godini kada grad obilježava tri vijeka od osnivanja Topaljske komunitadi, preteče današnje Opštine Herceg Novi.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com