IzdvojenoKultura

POTPISAN PROTOKOL O SARADNJI NOVSKE I KRALJEVAČKE BIBLIOTEKE

Protokol o saradnji danas su potpisali direktorica Gradske biblioteke i čitaonice Herceg Novi Nevenka Mitrović i direktor Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva Miša Milosavljević. Svečanom činu u novskoj biblioteci prisustvovala je Ana Zambelić Pištalo, sekretarka za kulturu u Opštini Herceg Novi, čijim posredstvom je saradnja i uspostavljena, kao i urednik izdavačke produkcije Dejan Aleksić i Ivana Hrenko, jedna od autorki izložbe koja će biti otvorena večeras u galeriji „Josip Bepo Benković“.

Veliko je zadovoljstvo i čast uspostaviti saradnju sa jednom takvom bibliotekom kao što je Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ koju rezultati rada pozicioniraju u sam vrh narodnih biblioteka u Srbiji, kazala je direktorica Nevenka Mitrović.

Protokol o saradnji biće zajednički interes dvije biblioteke. Preduslov za uspješnu realizaciju svakako je široko struktuirana djelatnost, moderno utemeljena i jedne i druge biblioteke, s toga su i mogućnosti saradnje velike, od razmjene kulturnih programa, edukacije bibliotečkog osoblja, razmjene znanja i iskustva. Posebno bih voljela da sarađujemo na zavičajnoj zbirci, izdavačkoj djelatnosti, digitalizaciji, gdje imamo dosta da učimo od vas, istakla je Mitrović.

Novska biblioteka je prva u regionu sa kojom potpisuju sporazum o saradnji, a direktor kraljevačke biblioteke Miša Milosavljević iskazao je zadovoljstvo što su u kratkom periodu prošli put od ideje do realizacije.

-Siguran sam da ćemo imati mnogo prilika da sarađujemo, da naučimo nešto novo od vas, kao i vi od nas jer do kraja godine bićete naši gosti. Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ je matična biblioteka za Raški okrug, a to je velika oblast i kolijevka srpske države. Imamo saradnju sa bibliotekama iz Poljske, Bugarske, Rumunije, ali smo počastvovani da je to upravo, kada je u pitanju region, Herceg Novi i Boka, kazao je Milosavljević.

Kraljevačka biblioteka proslaviće 7. oktobra ove godine veoma značajan jubilej, 150 godina od Karanovačke čitaonice, a potom će biti organizovan i stručni skup kojem će prisustvovati predstavnici hercegnovske biblioteke. Jedno od najvećih blaga njihove biblioteke je izdavačka djelatnost, kazao je Milosavljević.

-Mi smo jedan od najznačajnijih izdavača poezije u Srbiji, naša izdanja su nagrađena brojnim značajnim nagradama i ne znam da li ima neki relevantan pjesnik iz regiona koji nije pisao za nas. U izdavačkoj djelatnosti rade nagrađivani pisci Dejan Aleksić, Živorad Nedeljković, nekada je u „Povelji“ radio i akademik SANU Goran Petrović, a kada radite sa takvim ljudima onda znate da nema mjesta greškama, kazao je Milosavljević.

Pisci Aleksić, Nedeljković i Petrović bili su dio programa „Trga od knjige“ manifestacije koju organizuje Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi, kazala je direktorica Mitrović.

-Trg od knjige donio je preko 400 važnih kulturnih programa u prethodnih 15 godina. Ponosni smo i na naš fond za koji možemo reći da je raznovrstan i bogat, a ono što ga čini posebnim je zavičajna zbirka koja ima oko 5 700 jedinica, monografskih publikacija, oko 3 500 serijskih publikacija, 115 000 jedinica pres-klipinga, 15 000 jedinica neknjižnog fonda. Čuvamo nekoliko legata, a sa ponosom izdvajamo legat dr Dušana Petkovića. Ponosni smo na rad na zavičajnoj zbirci koja je sada već respektabilna. Na tom principu je utemeljena izdavačka djelatnost, štampan je 37. broj Zbornika Boka, kojeg korisnici nazivaju i enciklopedijom Boke, sa preko 650 naslova, a taj broj bi sigurno bio i veći da nije bilo desetogodišnje pauze u izdavaštvu, istakla je Mitrović.

Ona je podsjetila da veoma predano rade u korisničkom servisu, u analognoj i elektronskoj formi, bibliotečki sajt je bogat tekstovima o brojnim, a posebnu pažnju poklanjaju radu sa djecom pa tokom godine prirede oko 130 programa za najmlađe.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com