DRUŠTVO

POSLODAVCI PREKINULI PREGOVORE O NOVOM GKU ZA MEDIJE

kwa@weareorigami.com.au

Povodom jednostranog prekida pregovora o novom Granskom kolektivnom ugovoru za oblast medija od strane poslodavaca, reprezentativni granski sindikati koji su učestvovali u pregovorima, Sindikat medija Crne Gore i Sindikat informativne, grafičke i izdavačke djelatnosti, izdali su saopštenje za javnost.

– Obavještavamo članstvo, sve zaposlene u medijima i javnost da nas je Unija poslodavaca Crne Gore, kao organizacija ovlašćena da kolektivno pregovara u ime poslodavaca, obavijestila da predstavnici medija nisu uspjeli da usaglase svoje stavove, zbog čega pregovori moraju da budu prekinuti. Od tog obavještenja do danas je proteklo gotovo dva mjeseca i kako poslodavci nisu inicirali sastanak na kojem bi se pregovori nastavili u obavezi smo da to javno saopštimo.

Na posljednjem sastanaku na kojem je razgovarano o Granskom kolektivnom ugovoru, održanom u maju, dogovoreno je da ih poslodavci obavijeste da li su saglasni sa izmjenama koje su predložene na nivou radne grupe, navodi se u saopštenju, uz podsjećanje na tok pregovora.

– Smatramo bitnim da članstvo i javnost obavijestimo da smo inicijativu za pokretenje pregovora o izradi novog GKU predali Uniji poslodavaca u septembru 2016. godine, da su pregovori počeli nakon godinu, u oktobru 2017. godine, da smo tokom pregovora ponudili rješenja kojima bi se poboljšali uslovi rada zaposlenih u medijima i da smo, nakon što smo prvobitno odbijeni po svim osnovama, ponudili više desetina novih, alternativnih, rješenja kojima bi se stanje promjenilo na bolje, te da je većina opet odbijena, a dio uslovno prihvaćen i ponuđen pojedinačno poslodavcima na izjašnjenje i da se jedini predlog poslodavaca ticao proširenja liste težih povreda radne obaveze i otkaza ugovora o radu. 

U sindikatima medija i informativne, grafičke i izdavačke djelatnosti ovakav odnos smatraju neprihvatljivim, ističući da nedostatak socijalnog dijaloga najbolje ilustruje položaj medijskih radnika u Crnoj Gori.

– Svjesni smo da odnos poslodavaca iz sektora medija nije usamljen u Crnoj Gori i da je u potpunosti u skladu sa tretmanom koji sindikati i zaposleni u državi imaju u svim djelatnostima. Taj tretman je za nas, koji predstavljamo gotovo 80 odsto zaposlenih u crnogorskim medijima, neprihvatljiv. Naročito jer se paralelno sa prekidom socijalnog dijaloga država, koja namjerava da bude sljedeća članica Evropske unije, zahvaljujući navodnom napretku koji bilježi u svim sferama, hvali nivoom socijalnog dijaloga u zemlji.

Mediji su ti koji koji kreiraju javno mnjenje u svakoj državi, koji su nosioci svih društvenih promjena, temelj svake demokratije, a zaposleni u medijima oni koji sve to pokreću i čija je glava “u torbi” gotovo svakodnevno. Upravo vlasnici tih medija nisu spremni da u praksi pokažu demokratiju za koju se deklarativno zalažu i ljudima koje zapošljavaju omoguće normalne uslove rada, odnosno makar nijansu više od onoga što im garantuju Zakon o radu i Opšti kolektivni ugovor. Nespremnost da se vodi socijalni dijalog najbolje pokazuje na kojem su nivou uslovi rada u crnogorskim medijima, koji je profil poslodavaca u tom sektoru, ali i koje su vrijednosti za koje se oni zalažu. 

Sindikat medija i Sindikat informativne, grafičke i izdavačke djelatnosti će o ovom problemu obavijestiti predsjednike Crne Gore, Vlade, Skupštine, Socijalnog savjeta, ministra rada, ali i Misiju OEBS-a u Crnoj Gori, Delegaciju Evropske unije u Crnoj Gori, kao i ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Holandije, Francuske, Njemačke i Austrije.

– Iz Unije poslodavaca smo obaviješteni da ni oni nisu dobili odgovore od poslodavaca iz oblasti medija, te da “u ovom trenutku očigledno nema neophodnih pretpostavki za nastavak pregovora, ali da će UPCG, na eventualni signal o spremnosti poslodavaca iz ove grane djelatnosti na nastavak pregovora, djelovati prema sindikatu informacijom u najkraćem roku”. Nadamo se da će se te pretpostavke steći makar nakon što sve relevantne adrese u zemlji budu obaviješetene o tome na koji način crnogorski poslodavci shvataju socijalni dijalog, navodi se u zajedničkom saopštenju Sindikata medija Crne Gore i Sindikat informativne, grafičke i izdavačke djelatnosti.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com