DRUŠTVOIzdvojeno

PORUKA SA VEČERAŠNJE LITIJE:MOLIMO SE I ZA ONE KOJI SU IZGUBILI OSJEĆAJ ZA PRAVDU

Prvi put poslije 213 godina, krst Svetog Petra Cetinjskog napustio je selo Lučiće i u rukama vladike zakuhumsko hercegovačkog i primorskog Dimitrija,  u litiji krenuo put Herceg Novog, do crkve Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj, gdje se se litija iz Sutorine spojila sa onom koja je krenula iz Mojdeža a koju je predvodio otac Zoran Miljanić.

 

Bratstvo Lučić iz Sutorine, koje je danas bilo u litiji, dobilo je ovaj krst iz ruku Svetog Petra Cetinjskog davne 1806. godine, nakon ubistva starog i slijepog sveštenika Jovana Lučića. Sveti Petar Cetinjski  sahranio je popa Jovana, po kazivanju mještanina Mira Lučića, nakon čega ostavlja  svetinju koju Lučići i danas  čuvaju.

Ka manastiru Savina danas su, uprkos jakoj kiši, osim litija iz Sutorine, Mojdeža i Tople, krenule i molebne litije iz Kuta koju predvodi otac Drago Pešikan i sa Poda, koju predvodi otac Aleksandar Papić. Ispred manastira Savina stiglo je sa pet strana na hiljade građana Herceg Novog koji ne prihvataju usvojeni Zakon o slobodi vjeroispovjesti.

Paroh trebinjski, Dražen Tupanjanin obraćajući se Novljanima ispred manastira Savina  kazao je da  se narod okuplja kako bi pokazao da voli pravdu i da ne pristaje na nepravdu, te da sve to čini hrišćanski,  mirno,  dostojanstveno u ljubavi jedni prema drugima.

-A kako bi drugačije u navečerje Svetoga Save mirotvorca, onoga koji je znamenovao i naš narod i zemlje i koji nam je uvjek ukazivao na Hrista mirotvorca, na onoga koji je život svoj položio za nas. Ove litije, ove krsne šetnje,  su velika lekcija za sve nas. Kako za nas sveštenike tako i za vjernike, svako od nas može mnogo toga da nauči –rekao je trebinjski paroh i poručio da  “mirna šetnja, prividna nemoć pred silom ovoga svijeta, ustvari označava najveću silu”.

-Zbog toga nemojte da posustanete. Otac Nikola i Drago su rekli da smo vladika hercegovački i mi koji smo  sa njim, došli ovdje da prenesemo blagoslove Svetog Vaslija i Svetih mučenika  i svetinja zemlje Hercegovine, to je tačno , ali je još više tačno da smo mi kod vas došli da nas vi blagoslovite zato što smo zadivljeni  vašim dostojanstvom,  vašom istrajnošću da budete čuvari svetinja, da budete  oni koji u ovim danima,  u ovim nedeljama,  blagim danima, ne pravite razlike među sobom i govorite svima biblijski i jevanđeljski. Svi  ste dobrodošli, ali baš svi, ali samo jedan uslov postoji da volite pravdu i ne želite nepravdu. To ne znači da smo mi , koji smo večeras hodali, neki savršeni i mnogo dobri ljudi, mi smo grešni i slabi i svako od nas treba da se kaje i popravlja -kazao je otac Tupanjanin i poručio da i “oni ljudi koji su u dubini svoga srca izgubili osjećaj za pravdu učinili su sebi veliko zlo i obaraće pogled pred ogledalom, a to je jako teško i sa tim je teško živjeti”.

-Pozivamo i njih i dobro su došli da hodaju sa nama, prepoznaju makar u poslednji čas da je na sceni velika nepravda koju čine svome narodu svojim komšijama, kumovima na kraju svojoj djeci –poručio je otac  Tupanjanin.

Prof.dr Drago Šerović je kazao da za Novljane  nema uzvišenijeg  mjesta od manastira Savine, gdje su se večeras sabrali.

-Mala crkva  je građena prije 1000 godina a govori nam da smo ovdje dugo, vjekovima ovdje mi postojimo, naša vjera ovdje vjekovima postoji, Svetosavska crkva govori nam da smo putem svetosavlja pošli onda kada smo je ogradili kada nam je Sveti Sava osvještao nju i govori nam o naših osam vjekova naše Srpske pravoslavne crkve ovdje u našoj Boki-kazao je dr Šerović.

On je poručio da je to Hristova crkva izgrađena na vjeri, na molitvi, te da je nikakvi zakoni neće nadvladati niti razoriti.

-Ne damo svetinje, ne damo Savinu, ne damo nijednu našu crkvu ovdje u našoj Opštini, od Svete Neđelje, preko Sv. Nikole, Sv. Spiridona, Sv. Trojice i svih svetih crkava u našoj opštini. Ne damo ih, i branićemo ih vjerom, molitvom, našim dostojanstvom i našom postojanošću. Ovo su velika iskušenja za našu crkvu i za naš narod, vjerni narod, za nas koji smo dio te crkve. Ali ono što raduje, ono što ohrabruje jesu ove masovne molitvene litije, naročito ohrabruje mladost naša, mladost koju je Bog prizvao, kao i što je Sv. Savu prizvao u šesnaestoj godini prizvao da napusti svoju carsku obitelj i postane monah. Sedamnaest godina se Sv. Sava uzdizao duhovnim stepenicama da bi primio Hrista u sebi i da bi tada izašao u svijet i gradio i državu i crkvu i srpskoga čovjeka u Hristu Bogu. Tako i naša mladost, puna vjere, puna Hristove božanske energije da izdržimo i da molimo Majku Božiju, ovdje u ovom hramu u kome smo se po ovakvom vremenu okupili da nas podrži, da nas podrži pred Bogom da ne dozvolimo da ni Savina ni jedna svetinja ne pođe tamo gdje ne treba, da je sačuvamo vjerom i molitvom – poručio je prof. dr Šerović.

Vladika Zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije je istakao da Hercegovina i čitav slobodoumni svijet  gleda u u Crnu Goru, “gleda u vašu vjeru i ljubav,  sve od Svete Zavale gdje je kao dijete došao naš sveti Vasilije preko Mrkonjića , Tvrdoša, Dobrićeva , rodnog mjesta Svetog Petra Zimonjića i Bogdana Zimonjića,  vojvode hercegovačkog,  čitava Hercegovina junačka ali i sveta gleda u vas i čudom se svi čudimo”.

-To je veliki blagoslov, ovaj oganj i ova svjetlost koju svi osjećamo u srcima ali i velika odgovornost da ostanemo dostojni te svjetlosti. Danas smo ovdje iz Sutorine donijeli iz Eparhije zahumsko – hercegovačke krst Svetog Petra Cetinjskog i on se sjedinio ovdje sa čuvanim krstom Svetoga Save,  tako su se simbolično sjedinile naše eparhije, naš narod u jedno srce i jednu dušu koja govori ne damo svetinje, a svetinje su sve i ove rukotvorene i one nerukotvorene, naša djeca, starci, majke sve su to svetinje i ove svetinje služe da osvete sve naše živote. Ne damo naše čojstvo, naše junaštvo, našu pravdu i slobodu , ne damo našu djecu,  ne damo svetinje -poručio je vladika Dimitrije .

Prof. dr Drago Šerović je pročitao pismo podrške koje je stiglo od njegove rodbine iz Engleske, a kako je istakao svakodnevno stižu pisma slične sadržine iz svih krajeva svijeta.

I večerašnjoj litiji prisustvovali su čelnici naše Opštine, predsjednik Stevan Katić, potpredsjednici Danijela Đurović i Miloš Konjević.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com