DruštvoIzdvojeno

POLUMATURSKO VEČE OŠ „ILIJA KIŠIĆ“; PAMTIĆEMO SAMO DOBRO

Nakon tradicionalnog defilea kroz centar grada, večeras (četvrtak, 23.maj) je za učenike završnih razreda OŠ „Ilija Kišić“ priređena polumaturska proslava u „Gradskoj kafani“. U ovoj generaciji je 47 polumaturanata, među kojima je i pet nosilaca diplome „Luča“ i ukupno 13 učenika koji su tokom čitavog školovanja imali odličan uspjeh.

Sa lica dojučerašnjih osnovnoškolaca čitalo se uzbuđenje uz pomiješane emocije radosti i tuge, dok su, u pratnji profesora, roditelja i prijatelja,  pozirali i defilovali od Sat kule do parka „Boka“.  Ispred restorana „Gradske kafane“ obratila im se direktorica Snežana Mirković, poželjevši im da postanu zdrave i jake ličnosti.

– Nadam se da ste u devetogodišnjem odrastanju spoznali svoj cilj. Vjerujem da ćete osnaženi roditeljskom ljubavlju lakše pronaći svoj put. Vi danas završavate osnovnu školu, i školovanje ćete nastaviti neko u gimnaziji, neko u turističkoj, neko u nekoj drugoj srednjoj školi. Neko će smisao naći u zanatu, ali svi vi danas krećete u jedan novi svijet. Svijet ni previše odraslih, a ni tako malih, ali znam da ste na dobrom putu, i da ćete vrlo brzo otkriti šta želite. Od vas se očekuje da izrastete u zdrave ličnosti i dobre ljude, da budete dobri sebi. Želim da budete srećni, da volite to što odaberete, da tragate ako ga odmah ne pronađete, ali da nikada ne odustanete od onoga što zaista želite i od onoga što volite. Otvarajte nove vidike, pratite trendove, ali za sebe uzmite samo ono što će vas afirmisati u jake ličnosti. Naučite neukusu i poroku odmah glasno da kažete ne. Svakodnevno ulažite u sebe i u svoje znanje, usavršavajte se, želite uvijek više i bolje. Poredite se sa sobom u prošlosti, da bi bili bolji sebi u budućnosti, poručila je Mirković.

Devet godina svelo se na jedno veče, kada svečano proslavljamo završetak škole, rekla je učenica IX a, Anastasija Vujičić, zahvalivši u ime polumaturanata svim učiteljima i profesorima koji su bili uz njih.

– Naša generacija imala je sreće da nas prvog dana školovanja dočekaju divne, tople oči učiteljice Jelene Lučić. Trudila se da svaku lekciju učini lakšom, sa njom smo kroz igru mnogo toga naučili, a najvažnije od svega – da treba poštovati druge ljude, da se trebamo služiti riječima hvala, molim, izvini i izvoli, učili smo kako se treba ponašati, i sa njom smo postajali ljudi. Igrom slučaja nismo svih prvih pet godina proveli sa njom. Upoznali smo našu novu učiteljicu Oliveru Đinović. Stvorili smo nove uspomene i sjećanja na sve plesne tačke koje nas je učila, na svaku modernu pjesmu koju smo zajedno pjevali i na svaki čas koji je pravila zanimljivijim. A, onda smo zakoračili u šesti razred i upoznali našeg razrednog starješinu Tamaru Komar. Zajedno sa njom sazrijevali smo, proveli smo ove četiri godine prolazeći kroz razne situacije, one dobre a i nemile. I svaka od njih zbližavala nas je i činila među nama neraskidivu vezu. Zahvalni smo što je uvijek bila tu uz nas, da nam uputi savjet i kritiku, da nam ukaže na greške i pokaže pravi put. Zahvalni smo na sve nezaboravne avanture na putovanjima i predivne uspomene.

Anastasija je istakla da su za to vrijeme naučili bitne stvari, koje su ih pripremile za novo poglavlje života.

– Naučili smo da treba da se izborimo za sebe, za ono što zaslužujemo i da ne smijemo da pristajemo na manje od onoga koliko vrijedimo. Znali ste nam reći da smo revolucionari, i da „skratimo jezike“. Nismo vas tada najbolje razumijeli, jer mi smo samo željeli pravedniji svijet u kome smo svi jednaki, da boljim od nas čestitamo i damo naklon sa poštovanjem, a lošijim pomognemo da budu bolji. I, da nismo bili revolucionari ne bismo bili spremni zakoračiti u novi segment života. Nije uvijek bilo bajka, bilo jer i prolivenih suza, ali kroz sve smo prošli zajedno. Zahvaljujemo svim nastavnicima što su sa dobrom namjerom oblikovali naše stavove. Hvala na svakoj situaciji koja nas je zbližila, ojačala i opametila. Pamtićemo samo dobro, pa bismo i mi voljeli da vam, kada pomislite na nas izmamimo osmjeh na licu, voljeli bismo da vam ostanemo u sjećanju kada ste bili ponosni na naše znanje što je bio rezultat vašeg truda i strpljenja. Dragi naši nastavnici vi ostajete u nama zauvijek, jer ste utkani u naše vaspitanje i obrazovanje, što je neizbrisivo. Ne znam da li smo spremni da kažemo zbogom, ali znam da smo naučili jednu jako važnu životnu lekciju, a to je šta znači biti porodica, poručila je Vujičić.

I Ksenija Filipović, učenica IX B razreda, zahvalila je svima koji su došli da uveličaju njihovo posebno veče.

– Ono je posebno za sve nas koji večeras završavamo sa jednim poglavljem knjige koja se zove život, sa osnovnom školom. Ovo je naša noć, i drago nam je što su našu radost došli podijeliti s nama dragi ljudi, nastavnici koji su bili uz nas od samog početka, od naših prvih koraka načinjenih u ovoj školi. Veliku zahvalnost dugujemo našem dragom učitelju Đurici Vujoviću, koji nažalost više nije sa nama, ali će zauvijek ostati u našim srcima. Uz njega smo naučiili prva slova i brojeve, zavoljeli knjigu i školu, i zato ćemo ga zauvijek pamtiti. Zahvaljujemo se i našoj dragoj razrednoj, Stanki Krivokapić, koja nas je vodila od šestog razreda, bila uvijek uz nas, bodrila nas i vjerovala u nas. I svim drugim nastavnicima koji su nam predavali – velikohvala. Imali smo stvarno sreću što su uz nas bili tako divni ljudi koji su se trudili i davali sve od sebe da nas nauče i više od onoga što je pisalo u knjigama, rekla Filipović, zamolivši ih da im ne zamjere na nestašlucima, i da   pamte dobre trenutke i zajednička druženja prepuna lijepih uspomena.

Učenici OŠ „Lija Kišić“ nastavili su proslavu završetka osnovne škole u restoranu „Gradske kafane“, u odličnoj atmosferi uz DJ Čupka.

Polumaturanti OŠ „Milan Vuković“ proslavu će organizovati sutra u „Casi“ u Igalu, a maturanti SMŠ „Ivan Goran Kovačić“ slaviće u subotu, 25. maja u Institutu Igalo.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com