IzdvojenoKultura

POETSKA RIJEČ MIRAŠA MARTINOVIĆA NA FESTIVALU „ŽIVI GLASOVI – OD MEDITERANA DO MEDITERANA “ U FRANCUSKOJ

 

Književnik Miraš Martinović predstavljaće Crnu Goru na Festivalu (Živi glasovi – Od Mediterana do Mediterana) VOIX VIVES, de Méditerranée en Méditerranée, koji je  od 19. do 27. jula planiran u  Setu, gradu  na južnoj francuskoj obali.

– Počastvovan sam pozivom za učešće na  ovako značajnoj manfestacfiji, te činjenicom da će se glas moje zemlje čuti na obalama južne Francuske, na manifestaciji ovakvog renomea i profila. Trudiću se da što dostojnije predstavim Crnu Goru, kako to činim u svim mojim knjigama – kaže Martinović.

Festival u Setu  traje već 22 godine i svakog  jula  prima pjesnike koji dolaze iz svih zemalja Mediterana, kako bi otkrili savremenu poeziju, sreli se s različitim kulturama koje povezuju zajedničku istoriju i geografiju, uprkos dramama kojima je danas izložen taj dio svijeta., navela je u pozivu upućenom martinoviću  direktorica festivala, Maïthé Vallès-Bled.

Afrički Mediteran, Mediteran Balkana, latinski Mediteran, istočni Mediteran, kao i peti – Mediteran, koji je istorija „izvezla“ u svijet  predstavljaju pjesnici  iz više od četrdeset zemalja. Raznolikost i mnoštvo raznih načina pisanja, jezika, glasova, generacija ističu poetsku riječ –  koja se upućuje svima.  Festival riječju  poziva – na otkriće kultura, mjesto razmjene i poštovanja.

Ti susreti  uspostavlja višestruke mostove između poezije i raznolike publike,  omogućavju susrete između pjesnika i izdavača u posebnom ambijentu,  u vrtovima, na  trgovima, ulicama pretvorenim u bašte, na  mjestima koja su kulturna  dobra  grada, na brodovima.  Smjenjuju se  javna čitanja, debate, muzički programi, potpisavanja knjiga, piše  Maïthé Vallès-Bled.

Tokom devet festivalskih dana – Trg knjiga – La Place du Livre  ugosti  više od 100 izdvača, koji predlažu knjige pozvanih pjesnika, Antologiju Festivala ili jedan tekst od svakog prisutnog pjesnika, kao i široku panoramu  savremene meditarnaske poezije.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com