EkonomijaIzdvojeno

PODRŠKA ZA ZASADE VIŠEGODIŠNJEG LJEKOVITOG I AROMATIČNOG BILJA

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je Javni poziv za dodjelu podrške podizanju višegodišnjih zasada ljekovitog i aromatičnog bilja za 2018. godinu.

Investicije koje se podržavaju odnose se na zasnivanje plantaža višegodišnjeg ljekovitog i aromatičnog bilja kao i za nabavku opreme za modernizaciju primarne proizvodnje tj. nabavku sistema za navodnjavanje “kap po kap”.

Korisnici podrške po ovom Javnom pozivu su poljoprivredna gazdinstva, koja moraju biti upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava  u trenutku podnošenja zahtjeva za odobravanje podrške.

Minimalna vrijednost investicije iznosi 500 eura, a maksimalna je 10.000 eura, što znači da poljoprivredno gazdinstvo može ostvariti maksimalnu visinu bespovratne podrške do 50 odsto, odnosno do 5.000 eura u toku godine.

Nakon završetka investicije, proizvođači Ministarstvu dostavljaju Zahtjev za odobravanje podrške. U zavisnosti od vrste investicije, dostavljaju se potrebna dokumenta: fotokopija lične karte, dokaz o kupljenoj opremi i materijalima sa specifikacijom i sertifikat o zdravstvenoj ispravnosti i sortnoj čistoći sadnog/sjemenskog materijala.

Rok za dostavljanje zahtjeva za odobravanje podrške je 15. novembar 2018. godine.

Uzgajivačima ljekovitog i aromatičnog bilja, iz Ministartsva poljopriuvrede I ruralnog razvoja , ukazuju da  na raspolaganju imaju i druge mjere podrške, pa su uzgajivačima ljekovitog i aromatičnog bilja na raspolaganju bespovratna podrška kroz preradu na gazdinstvima; podrška po hektaru  kroz program direktnih plaćanja u biljnoj proizvodnji, podrška za izgradnju bunara i bistijerni, nabavku mehanizacije i drugi.

S obzirom da je hercegnovsko zaleđe bogato ljekovitim biljem, i ima  dobre uslove za zasade, za očekivati je da će biti zainteresovanih.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com