Društvo

“POD ISTIM KROVOM” – RAZLIČITOSTI NAS OBOGAĆUJU

Dan otvorenih vrata „Pod istim krovom“ održan je u OŠ „Orjenski bataljon“ i još jednom potvrdio koliko se različitosti mogu poštovati. Da bi se ispunio takav cilj, što je osnov projekta „Podsticanje demokratske kulture u školama“, potrebno je dosta volje, entuzijazma, svakodnevnog rada i unapređivanja u koji su trud uložili svi – učenici, nastavno osoblje i uprava škole.

Program se odvijao u sva tri školska hola, a na svakom koraku se osjećala radna atmosfera uz dječije osmjehe i pjesmu. Dok su u jednom dijelu likovnjaci, pod budnim okom profesorice Aleksandre Ćorović, stvarali reljef u glini „Rješavanje konflikta“, drugi su, uz pomoć profesorice Suade Bešković, prezentovali dostignuća veoma kompleksnog projekta „Eko škola“ za koju Bijeljani uskoro očekuju ocjenu nadležne komisije i priznanje „Zelena zastavica“. Posjetioci su mogli pogledati fotografije sa konkursa „Različiti pod istim krovom“, a najbolje su predstavnici Savjeta Evrope i Evropske unije darovali majicama. Za posluženje su bili zaduženi učenici SMŠ „Ivan Goran Kovačić“ koji su stasali u bijeljanskoj školi.

Već dvije godine traje projekat “Podsticanje demokratske kulture u školama”, a cilj je jačanje određenih kompetencija koje osnažuju učenike da postanu građani koji efikasno učestvuju u rješavanju društvene nejednakosti i strukturalnih nedostataka, kazala je, pozdravljajući prisutne, direktorica škole Jarmila Radović.

-Na brojnim radionicama i časovima svih predmeta, do sada smo učenike kroz niz raznovrsnih aktivnosti osnaživali i ukazivali im, da su sve kulture u sebi heterogene, ponekad osporavane, dinamične i stalno se mijenjaju. Upoznati su sa pojmom “interkulturalnog” i vođeni su i usmjeravani da pojedinac drugog pojedinca ili grupu opaža kao nekoga ko je kulturno drugačiji od njega samog, da vodi dijalog opažajući različitosti, sa puno tolerancije i razumijevanja. To nije lako, već ponekad zahtjevno i teško, kazala je Radović.

Kako je istakla, nastavnici i uprava škole prošla su određenu vrstu edukacije pod pokroviteljstvom Evropske unije i Savjeta Evrope na raznim seminarima, a izradili su i Akcioni plan rada.

-Jedan od zadataka je bio da osmislimo kako vidimo naše kulturne različitosti, vrijednosti, naše stavove, pokažemo kojim vještinama smo ovladali i kako kritičko razumijevanje i znanje primjenjujemo u učenju i komunikaciji. Kako to drugačije osmisliti nego da se povežemo sa drugim školama iz našeg mjesta i da uspostavimo saradničke odnose sa lokalnom upravom, našim roditeljima i svima koji žele ući u našu školu i učestvovati u radu, kazala je direktorica Radović.

Zadovoljstvo organizacijom programa „Pod istim krovom“ iskazala je i Sabra Decović, koordinatorka za škole Južne regije u sklopu projekta Savjeta Evrope.

-Organizatorima sve pohvale, učenici su imali priliku da učestvuju u raznim aktivnostima koje je škola priredila. Jako sam zadovoljna učešćem učenika u cjelokupnom programu, ali i saradnjom sa upravom škole i pedagoškom službom. Nadam se da će ovaj primjer biti dobra praksa koja će se u istom duhu razvijati i u drugim školama. Moramo da radimo da se razvija empatija kod djece, još bitnije je kritičko razmišljanje, a ovakvi programi su odličan osnov za to. Prošlo je vrijeme kada se od djeteta očekivalo da sve nauči napamet, treba im dati prostora da sami nauče neke stvari, naravno uz podršku nastavnog osoblja koje to lijepo radi. Djeca treba da uvide da su ti primjeri poštovanja i empatije svuda oko nas, treba da iskažu poštovanje i u svom društvu i u školi i u porodici, kazala je Decović.

Tara Rašković, VI razred, osvojila je prvu nagradu na literarnom konkursu „Različiti pod istim krovom“. Kako nam je kazala, inspiraciju je našla u razgovoru na času odjeljenske zajednice.

-Pitala sam svoju nastavnicu da li smijem da pišem o dječaku bez roditelja i ona mi je dozvolila. Nije istinita priča već je to plod moje mašte. Ja poštujem različitosti, a što se tiče mojih drugara neki manje a neki više poštuju. Svakako je potrebno još više razvijati taj osjećaj, smatra učennica Rašković koja je uz knjigu nagrađena i tabletom.

Glumačka ekipa, pod vođstvom profesorice Aleksandre Ćorović, izvela je kratki skeč “Zajedno” na temu rješavanja konflikata. Profesorica Ćorović nam je otkrila da je sve bila ideja učenika, njihov tekst, uz njenu i pomoć direktorice Jarmile na kraju. Riječ je o proslavi rođendana i nastajanju konflikta prvo među djecom, a onda se rasprava prenosi i na njjihove roditelje, objasnila je učenica VIII3 Dejana Pudar.

-Trebamo da budemo zajedno bez obzira na naš izgled, imovno stanje, nacionalnost ili vjeru. Na kraju predstave poručili smo da je važno shvatiti da smo svi različiti, ali da nas različitosti trebaju mjenjati da bismo se razumjeli i bili fleksibilni, voljeli se i pokazivali empatiju, poštovali jedni druge, pomagali i sarađivali, bili otvorenii jedni prema drugima i znali na pravi način rješavati konflikte, kazala je učenica Pudar koja je u predstavi imala ulogu naratora.

U glavnom holu potom su nastupili učesnici karaoka sa gošćama iz OŠ „Milan Vuković, pa hor koji su sačinjavali nastavnici, pedag, direktorica i učenici, pod dirigentskom palicom kolege, profesora Nebojše Vojvodića. Gosti škole bili su članovi poznate novske grupe “Exodusi”.

Program je trajao od 16 do 20 sati.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com