Društvo

POČINJE ZIMSKA IDILA BROJANJA PTICA

Međunarodno zimsko prebrojavanje ptica vodenih staništa, planetarni događaj koji se dešava već 52 godine za redom, poćeće sjutra i u  Crnoj Gori, koja je 27 godina  učesnica ovog interesantnog događaja.

Lokacije koje će pokriti Centar za zaštitu i proučavanje ptica sa ornitolozima iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, kao i projektnog tima Natura 2000 su Ulcinjska solana i Šasko jezero (subota, 13.01.2017), Nikšićko polje (ponedjeljak, 15.01.2017), Plavsko jezero (utorak, 16.01.2017) i Tivatska solila sa obalom Boke kotorske (petak, 19.01.2017).

S obzirom da u svim zemljama volonteri igraju izuzetno važnu ulogu u prikupljanju podataka, organizatori pozivaju zainteresovane da se pridruže timu terenaca i upoznaju tajanstveni svijet ptica, na nekim od najljepših kutaka Crne Gore.

Ovaj važan nacionalni događaj, organizuje se  istovremeno u još 142 zemlje širom svijeta. U slučaju nepovoljnih vremenskih uslova, kao što su jaki naleti vjetra, aktivnosti će biti pomjerene.

Iz CZIP-a ističu da je cilj prebrojati ptice koje su vezane za vodena staništa kao što su jezera, rijeke, močvare, obale, solane. Time će se utvrditi najbliže stanje broja vodenih ptica koje zimuju na određenoj lokaciji, zatim kad se saberu sve lokacije i na nivou jedne zemlje a onda na kraju i globalno, odnosno u onom dijelu planete na kojem se prebrojavaju.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com