Društvo

POČINJE PROGRAM STRUČNOG OSPOSOBLJAVANJA

Visokoškolci, koji su dobili poslodavca u okviru projekta “Program stručnog osbosobljavanja” u ponedeljak 15. januara počinju radno angažovanje u trajanju od devet mjeseci. Kako je ranije saopšteno, u Herceg Novom će pripravnički staž odrađivati 121, Kotoru 78, a u Tivtu 68 visokoškolaca.

Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem organizuje se po šesti put. Ove godine oglašeno je 10. 029 slobodnih mjesta od čega 60% iz privatnog, a 40% iz javnog sektora.  Za učešće u programu prijavilo se 3.241 lice, a 3.055 ostvarilo je pravo da se stručno osposobljava tokom ove godine. Korisnicima Programa se devet mjeseci provedenih kod poslodavca računa kao godina radnog iskustva i uslov je za polaganje odgovarajućeg stručnog, odnosno državnog ispita.

Prema analizi koju je sprovelo Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Poreskom upravom, a koja se odnosi na četiri godine realizacije Programa, od 14.252 korisnika Programa 6.865 njih odnosno 48,16% je nastavilo radni angažman.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com