Društvo

POČINJE ORJENSKI MARATON

Orjenski maraton, trodnevna regionalna manifestacija, koji organizuje Planinarski klub Subra, biće otvoren danas. Ova manifestacija svake godine okuplja pod najvišim vrhovima primorskih Dinarida planinare, šetače, planinske trkače i ostale pobornike zdravih stilova života. Uz Orjenski maraton, biće otvorena i izložba fosila Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.

Sutra (25.05) u 9 sati predviđen je polazak na planinarsku kružnu 14 km dugačku turu koja uz niz ostalih, za glavno odredište ima fascinantnu Subru (1689m), vrh poznat po surovoj ljepoti njenih litica i eleganciji stoljetnih munika. U nedelju (26.05)  su u planu dva događaja na istoj stazi, popularnom „Orjenskom srcu“.  U 10 sati  je start revijalne mountainrunning trke na stazi dugačkoj 5.490 m, dok drugi događaj, vođena hiking tura, počinje  desetak minuta kasnije i pogodna je i za one u nešto slabijoj fizičkoj formi.

-Vodiči će se potruditi da se staza pređe, ali i da se pri tome čuju različite zanimljivosti o prirodi Orjena istoriji i životu ljudi na planini sa najvećom količinom oborina u Evropi na kojoj ne postoje nadzemni tokovi i voda se čuva kao najveće blago. Prolazak staze traje oko 3 sata, a u 14 časova predviđena je dodjela diploma, pa zatvaranje 20-og Orjenskog maratona, informišu iz PK Subra.

Održavanje 20-og „Orjenskog maratona“ pomogli su: Ministarstvo sporta, Planinarski savez Crne Gore, Turistička organizacija Herceg Novi, Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, Stanica granična policije Herceg Novi i Atletski savez Crne Gore.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com