IzdvojenoKultura

POČINJE 23. HAPS – PRVI GOSTI IZ SARAJEVA S POPULARNIM “FISTIKOM”, PREDSTAVOM O SNU, SUNCU, MJESECU I JOŠ NEKIM SITNICAMA

Najnovijom predstavom  Narodnog pozorišta  Sarajevo   koja je premijeru imala u februaru ove godine – FISTIK ili  san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama, večeras će u Dvorani Park biti otvorene 23. Hercegnovske aprilske 0pozorišne svečanosti koje će trajati do 30. Aprila pod motom  – POZOROŠTE I BAJKE.

Predstava je na neki način omaž,  u granicama nekadašnje Jugoslavije veoma popularnom Rejhanu Demirdžiću, scenaristi i glumcu u seriji “Karađoz” koja je proizašla iz pozorišnog teksta Fistik  a koji je  inspirisan Molijerovim varalicom Skapenom. Komedija se, kažu dešava u “u Sarajevu u vrijeme bajki”, podsjeća selektorka HAPSA  Milina Kovačević.

Fistik je neka vrsta  superjunaka, a kao u svim bajkama njegove supre moći su – da se prilagodi, prevari, našali, ismije, ali i da pomogne. On je u „kostimu“ običnog čovjeka,a za razliku od svih  Spajdermena, Betmena i Supermena, Fistik nikada ne otkriva svoj identitet. Ne znamo njegovo „pravo“ ime, niti njegovu biografiju. U ovih sto godina, od predstava u kući Makse Despića do ovovremene  priče o Fistiku, Sarajevom je prošlo nekoliko ratova, dolazili su heroji i kukavice, posjećivali ga pjesnici i filozofi, hulje i lopovi, ljubavnici i samci, dobronamjerni i zloslutni,  mnoštvo svijeta. I možda ovo i nije grad u kojem je najljepše i najjednostavnije živjeti, ali je od onih gradova koji se pamte kad iz njih odete, piše Almir Imširević.

Predstavu je režirao  Admir Glamočak. Igraju:  Vedran Đekić, Aleksandar Seksan, Milan Pavlović, Slaven Vidak, Almir Omerović, Martina Mandek, Deni Mešić, Amina Begović i Mona Muratović

Početak je u 20 i 30 u Dvorani “Park”.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com