DRUŠTVO

POČETAK NASTAVE ZA ĐAKE OŠ “MILAN VUKOVIĆ” OD 19. SEPETMBRA-U TOKU NOVA ISPITIVANJA STABILNOSTI TERENA

Nastava za učenike  OŠ „Milan Vuković“ počeće 19. septembra, a da li će se odvijati u matičnoj školi na Savini ili će oko 770 učenika biti raspoređeno u druge obrazovne ustanove zavisiće od novih istraživanja stabilnosti terena i objekta koji će biti završeni do  15. septembra.

 Na današnjem sastanku kome su  prisustvovali potpredsjednik Vlade Petar Ivanović, ministar prosvjete Predrag Bošković, uprava škole i Savjet roditelja, dogovoreno je da se novi nalaz prezentuje roditeljima 16. septembra nakon čega će biti donijeta konačna odluka o početku nastave.

Ministar Bošković je kazao da ukoliko nalaz pokaže da objekat nije bezbjedan ostaće pri prvobitnom planu da djeca nastavu pohađaju u ostalim vaspitno -obrazovnim ustanovama u opštini. Ukoliko stručanjci utvrde da nema opasnosti nastava će početi 19. septembra u objektu na Savini.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/08/2-skola.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]

-Sredinom juna smo konstatovali,  na osnovu mišljenja Građevinskog fakulteta, da škola  bez određenih radova ne može biti stavljena u funkciju. Ovim pitanjem bavili smo se tokom ljeta, a jedan od predloga bio je da djecu usmjerimo u ostale vaspitno obrazovne ustanove u hercegnovskoj opštini. Plan je bio napravljen, s obzirom da nijedan od objekata koje je predložila Opština, i koja se aktivno uključila u rješavanje problema, nije zadovoljavao potrebe za organizovanje nastave ili su bila potrebna velika ulaganja u njihovu adaptaciju. Zato smo se opredjelili da djeca putuju, a da Ministarstvo organizuje prevoz-obrazložio je Bošković.

On je podsjetio i da je opština zatražila i mišljenje sudskih vještaka, koji su zaključili da je škola bezbjedna, jer se ne nalazi na klizištu i da je neophodno uraditi određene građevinske radove kako bi je tokom septembra stavili u funkciju.

-Počela su nova geološka ispitivanja, da bi utvrdili stabilnost kompletnog ovoga djela Savine, pogotovo ovog djela oko škole. Postoje nalazi koji su rađeni u prethodnom periodu (prije nekoliko godina) sa kojima ćemo uporediti novi nalaz geoloških i statičkih istraživanja.  Danas smo se dogovorili da školsku godinu odgodimo za 19.septembar kada ćemo odlučiti na osnovu ovih ovih informacija da li će se djeca vratiti u ovu školu, ili će biti upućena u druge obrazovno vapitne ustanove-kazao je ministar.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/08/3-skola.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]

Potpredsjednik Vlade Petar Ivanović je obrazložio da su do sada imali dva mišljenja o stabilnosti terena i objekta a da očekuju nalaz na osnovu trenutnih istraživanja koja se rade, koji će dati egzaktne podatke  i koji će imati reviziju.

– Nalazi potvrđuju da li je ili nije došlo do pomjeranja terena u odnosu na period od prije pet, deset ili više godina, a ako jeste u kom pravcu i pod koliko stepeni. U ovom trenutku ne želim da djelim bilo kakve preliminarne rezultate, sačekaću da dobijemo konačne, da se uradi revizija, a oba ta postupka mogu biti završena do sredine mjeseca-ocjenio  je Ivanović.

Ipak, kako je naglasio, je optimista da treba raditi zahvate  koji će poboljšati  kvalitet boravka đaka u ovoj školi.

-Ako problem postoji sav novac treba utrošiti na način kako to struka i nauka kaže, ako problem ne postoji, onda sredstva treba utrošiti u poboljšanje uslova  u objektu – poručio je Ivanović.

Direktor Škole Željko Bojović je kazao da će krajnja odluka biti na ministru prosvjete, ali je istakao da je želja roditelja, nastavnika i djece da nastavu pohađaju u matičnoj školi na Savini, kao i da bezbjednost djece i osoblja  ne smije biti dovedena u pitanje. Kako je kazao, današnji sastanak je od ključne važnosti, jer su roditelji imali priliku da u direktnoj komunikaciji sa ministrom prosvjete i potpredsjednikom Vlade razmijene mišljenja  i uvjere se u njegova obećanja iskazana na sastanku koji je održan u ponedjeljak.

Aleksandar Rabrenović predsjednik Savjeta roditelja je objasnio  da su prije dva dana na sastanku donijeli zaključke koji su jednoglasno usvojeni i koji su prezentovani predstavnicima Vlade.

– Mi smo jednoglasno usvojili zaključke da se zbog ostanka u ovoj školi odloži početak nastave, da se ne prihvati vožnja učenika po drugim školama  i da očekujemo adekvatno ulaganje u renoviranje škole. Na današnjem sastanku ministar prosvjete i potpredsjednik Vlade su se saglasili sa našim zahtjevima- kazao je Rabrenović.

Dvije sedmice koliko će kasniti nastava u OŠ “Milan Vuković” učenici će nadoknaditi radnim subotama. I ekskurzije i planirani programi škole u prirodi, biće izvedeni u periodu do 19. septembra kako bi djeca što manje gubila od nastave. Radovi koji se budu odvijali na osnovu mišljenja stručnjaka, neće remetiti nastavni proces.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com