DruštvoIzdvojeno

POČEO TRODNEVNI SIMPOZIJUM “ANDRIĆEVA SUNČANA STRANA” U NOVOM

Simpozijum „Andrićeva sunčana strana“ na kojem će biti predstavljene publikacije i radovi 59 autora iz 15 zemalja  otvoren je u Institutu dr Simo Milošević. Simpozijum je dio međunarodnog istraživačkog projekta „Andrić-Initiative: Ivo Andrić u evropskom kontekstu“ u organizaciji Instituta za slavistiku Univerziteta „Karl Franc“ u Gracu.

Na simpozijumu će biti razmotrena tri teme Andrić „Na sunčanoj strani“, zatim Andrić-sunce, svjetlost i Jadran i treća odnos Andrić Herceg Novi, Crna Gora i Njegoš. Rukovodilac istraživačkog projekta Instituta u Gracu „Andrić-Initiative: Ivo Andrić u evropskom kontekstu“ Branko Tošović je istakao da je sunce dominanta Andrića:

-Drago mi je što ćemo u ovako lijepom gradu da analiziramo i razovaramo o svjetlosti i suncu kod Andrića u Herceg Novom. Ta svjetlost biće dominantna i na našem projektu.  Za skup koji traje tri dana je prijavljeno 90 tema, a izlagaće 58 autora iz 36 gradova i odziv je zaista veliki. Učestvuje dosta mladih autora i cilj je da se stvori nova ekipa stručnjaka koji će se baviti Andrićem, kazao je Tošović.

Narednih dana boravićete u gradu koji je Andrić izabrao za svoje mjesto mira i harmonije, koji ga je privukao suncem, svjetlošću, klimom i gostoljubivošću, kao i zbog saznanja da su Herceg Novi često pohodili brojni veliki umjetnici, posebno pisci, kazao je mendžer opštine Dragan Šimrak:

-Posebno mi je zadovoljstvo što se ovaj prestižni međunarodni skup održava u godini kada je Ivo Andrić ponovo dobio svoje zasluženo mjesto u Herceg Novom, tačno 50. godina nakon što je pisac otišao iz grada. Vođeni idejom koja je svih godina živjela među Novljanima –  da Kuća bude mjesto sjećanja dostojno velikog pisca i dobije međunarodni kulturni, obrazovni i turistički značaj, Opština je prošle godine ušla u projekat njene revitalizacije. Zajedno sa ekspertskim timom, Javnom ustanovom kulture „Herceg fest“ koja gazduje kućom i Turističkom organizacijom Herceg Novi, sanirali smo oštećenja i otvorili za posjete i programe zdanje koje je u rekonstrukciji, kazao je Šimrak.

Šimrak je podsjetio da je ideja o revitalizaciji Kuće Iva Andrića u Herceg Novom postojala još od sedamdesetih godina dvadesetog vijeka, nakon što je Opština Herceg Novi otkupila ljetnjikovac – jedinu kuću koju je Andrić tokom svog vijeka sagradio, za uživanje sa svojom Milicom.

-Zahvaljujući saradnji sa Muzejom grada Beograda, u Crnoj Gori je prvi put izložena Nobelova nagrada za književost, koju je Andrić dobio 1961. godine. Programi organozovani u Kući Nobelovca izazvali su ogromno interesovanje i privukli više hiljada posjetilaca. Kroz prekogranični projekat „Co.Co. Tour“ Kuća će biti u potpunosti revitalizovana do kraja 2020. godine, uz puno poštovanje istorijata, autentičnog ambijenta i Andrićevog djela.Podrška organizaciji ovog simpozijuma nastavak je aktivnosti kojima Herceg Novi potvrđuje namjeru da Andrića simbolično vrati u naš grad, kazao je Šimrak.

Opština Herceg Novi je podržala skup.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com