Društvo

POČELE OBUKE U OKVIRU PROJEKTA “AKTIVNA AGRO JAVNOST”

 

U okviru projekta „Aktivna agro javnost“ koji realizuje Eko centar Dlefin, u partnerstvu sa Maslinarskim društvom „Boka“ i Udruženjem privatnih vlasnika šuma i poljoprivrednika iz Herceg Novog, počele su obuke „Održivo upravljanje zelenim otpadom iz poljoprivredne proizvodnje-kompostiranje“ . Obuka u Herceg Novom biće održana 17.januara.

Projekat Aktivna agro javnost  – ima za cilj je da se što više poljoprivrednog stanovništva obavijesti o mogućnostima razvoja održive poljoprivrede, a  podrazumijeva upravljanje zelenim otpadom i kompostiranje na poljoprvrednim gazdinstvima.

-U  skladu sa programskim pravilima, objavljen je poziv poljoprivrednim proizvođačima,  sa područja opština Herceg Novi, Tivat i Kotor. Na osnovu prispjelih prijava, napravljeni su spiskovi učesnika obuke. Četrdeset i pet proizvođača, gdje su uključeni i maslinari, dobiće po kompostere  od četristotine litara, kazala je  direktorka Društva Vesna Đukić.

Riječ je  o malim komposterima kada su u pitanju maslinari i njihove  potrebe, ali su dobrodošli, dodala je Đukić.

– Učesnici će ih dobiti u trajno vlasništvo, uz obavezu da poštuju dogovorena pravila ugovora o saradnji. Komisija koja treba da podnese izvještaj donatoru, obićići će korsninike i utvrditi na koji način su primijenili stečena znanja i da li su projekat sproveli do kraja.

Projekat “Aktivna Agro javnost” bavi se problemom pravilnog rukovanja otpadom koji nastaje kao nus proizvod u procesu pojoprivredne proizvodnje.Veća proizvodnja, opterećuje životnu sredinu nepravilno zbrinutim otpadpom biljnog i  životinjskog porijekla. Zelena (biomasa) koja ostaje kao iskorišteni dio biljne proizvodnje, odbacuje se i neadekvatno zbrinjava na mjesta koja nisu ni određena ni prilagođena odlaganju organskih ostataka. Bio razgradnja, kompostiranje, treba da bude najjednostavniji način biorazgradnje organskog otpada, sa ciljem njegovog korištenja kao obnovljivog izvora energije, hrane za stoku ili visokokvalitetno đubrivo. Jedan od ciljeva ovog projekta je podizanje svijesti proizvođača i njihovo informisanje o mogućnostima iskorištavanja biootpada i smanjenja rizika od zagađenja okoline.

Foto-ilustracija

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com