DRUŠTVOIzdvojeno

POČELA SVEČANOST OBILJEŽAVANJA DANA OSLOBOĐENJA HERCEG NOVOG 1918. GODINE

Svetom liturgijom u manastiru Savina počelo je svečano obilježavanje 101. godišnjice oslobođenja Herceg Novog od austrougarske okupacije i Dana primirja kada je ozvaničen kraj Prvog svjetskog rata.

Poslije svete liturgije održan je parastos bokeljskim dobrovoljcima u vojskama Srbije, Crne Gore, SAD, Francuske i Italije, kod spomenika rodoljubima Boke u Prvom svjetskom ratu.

Naši preci su služili drugima, bližnjem, oni su znali tajnu i u svemu ispunili Hristovu zapovjest jer nema ljubavi veće nego kad neko položi život za bližnjeg svog, kazao je u besjedi protojerej stavrofor otac Radomir Nikčević.

-Mi smo narod koji ima brojne slabosti, ali imamo jednu vrlinu koju malo koji, a možda i nijedan drugi narod nema, a to je da tako lako dajemo život za bližnjega svoga. Čitava naša istorija krstonosna je u stvari davanje života za bližnjeg, Hrista radi i ljubavi božije. Bez Hrista je nemoguće pojmiti toliku žrtvu koju je dao naš narod svojoj istoriji. Nemoguće je pojmiti da je u Prvom svjetskom ratu, samo u Srbiji 28% stanovništva izginulo i dalo život svoj za krst časni i za slobodu. Zato mi danas živimo kao slobodni ljudi. Zato danas možemo da se sabiramo u hramovima, možemo da rađamo djecu. Nažalost, otišli su oni koji su najbolji bili i koji su vjekovima stradali. Zato nije ni čudo što je naš narod raslabljen toliko zato što smo mi ipak potomci onih koji su u izbjegli stradanje na neki način, da li voljom božijom često možda i svojom voljom, ali mi današnji potomci ne zaboravljamo naše pretke, ne zaboravljamo da se Bogu molimo za njih, ustvari bolje da kažemo da Boga molimo od njih i njima, da nam da snage da u ovom teškom vremenu, u iskušenjima koje imamo, a malo koji narod ima danas iskušenja kao što imamo mi, pogotovo ovdje u Crnoj Gori, da istrajemo i da budemo dostojni naših predaka koji su znali da ispovjede Hrista i znali su ko je on, kazao je otac Nikčević.

Imajući nadu, osjećamo ljepotu života i kada se žrtvuje za bližnjeg, osećamo silu ljubavi, kazao je Makarije iguman manastira Savina.

-Vidite kako smo sve manje spremni da se žrtvujemo za bilo koga pa čak i za sebe. To pokazuje da je potrebno uzeti Hristov jaram na sebe. Uzeti jaram Jevanđelja i onda kroz taj jaram noseći svoj krst radovati se u ovome svijetu. Što više čovjek vjeruje više će se žrtvovati silom Božijom a ne uzalud. Bog mu vraća blagodaću svojom a to znači da će čovjek u ovom svijetu živjeti radosno. Zašto su se hrišćani radovali kada su stradali? To nije prirodni, a Hristos kaže, radujte se kada stradate. Kada se čovek žrtvuje za drugog on izlazi iz sebe, ide u dobrotu a ne u zlo. Kada se žrtvujete za bližnjeg izabirate dobro i tako birate i Boga život. Naša braća su izabrala ljubav, život, Boga, time su nama dali primjer. Zato, neka nam uvijek ovaj dan bude za spomen, jer bez naše, njihova žrtva nama ništa neće vredeti, istakao je iguman Makarije.

Konzul Republike Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović zahvalio je organizatorima i podsjetio da  se Dan primirja u Prvom Svjetskom ratu u Srbiji obilježava kao državni praznik.

-Obilježavanje Dana primirja ukazuje na potrebu dostojanstvenog sjećanja i afirmacije pomirenja i saradnje Republike Srbije i država učesnica u ovom sukobu. U odnosu na broj stanovnika ljudske žrtve Srbije u Prvom svjetskom ratu imale su razmjere demografske katastrofe-28% ukupnog stanovništva, 52% muškog reproduktivnog i 63% ukupne vojne efektive, od čega se Srbija nikada nije oporavila. Skoro svaki 10 poginuli vojnik u Velikom ratubio je Srbin. Srbija je procentualno tadašnjem broju stanovništva imala najveći broj civilnih žrtava, rekao je Dojčinović.

Potpredsjednik Opštine Miloš Konjević istako je da se na ovaj način sjećaju predaka, članova  srpske i crnogorske vojske:

-Prije 101 godinu Herceg Novi je oslobođen od okupacije. Tada je slavna srpska vojska sa generalom Svetislavom Simovićem ušla u Herceg Novi i Novljani su i Bokelji dočekali slobodu. Nadamo se da će ovo postati tradicija i da će se u manastiru Savina okupljati narod u znak pomena svim našim rodoljubima i braći koja su stradala od Kosovskog boja pa do danas, kazao je Konjević.

Večeras u 19 sati u dvorani „Park“, biće održana svečana akademija. Na temu “Oslobođenje Herceg Novog, istoriski značaj 1918. godine i kraj Prvog svjetskog rata” besjediće filozof dr Časlav Koprivica, profesor FPN u Beogradu.

U programu će učestvovatri horovi „Sveti Vasilije Ostroški”, „Sveti Sava“, “Roždestvo“ (Bijela), članovi KUD „Ilija Kišić“ (Zelenika), solisti Svetlana Bubanja i Dušan Tadić. Voditelj programa je Dragana Vlaović.

Organizatori svečanosti su nevladine organizacije iz Herceg Novog: “Srpski Soko”, “Matica Boke”, SPKD “Prosvjeta“, “Kolo srpskih sestara Herceg Novi”, “Društvo za arhive i povjesnicu hercegnovsku“, “Viteško društvo Sveti Stefan” i „Karađorđe“.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com