DRUŠTVO

POČELA SANACIJA KUĆE IVA ANDRIĆA

Prije nekoliko dana počeli su radovi na sanaciji kuće Iva Andrića, u okviru projekta Co.Co.TOUR odobrenog kroz IPA program prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora.

Uporedo sa građevinskim radovima teku aktivnosti na definisanju budućeg statusa ovog zdanja kao reprezentativnog mjesta za kulturnu i turističku ponudu grada, rekla nam je sekretarka Sekretatrijata za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi, Ana Zambelić Pištalo. 

– Na osnovu javnog tendera koji je raspisala Opština Herceg Novi, otpočeli su radovi na sanaciji kuće Iva Andrića, a u planu je da konačna revitalizacija kuće bude do 2020. godine. U međuvremenu se sa Muzejem grada Beograda paralelno radi na projektu koji treba da definiše način njenog funkcionisanja. To je Predlog aktivnosti i dinamike kada je riječ o samom statusu kuće nobelovca, pokušaj da se možda utvrdi spomeničko svojstvo kuće Iva Andrića, aktivnosti oko formiranja Programskog savjeta i Upravnog odbora, uređenja enterijera kuće i spoljašnjeg prostora. Mi zaista vjerujemo da će već na ljeto 2019. godine u bašti Andrićeve kuće moći da budu realizovani određeni programi, dok sama unutrašnjost čeka neki naredni period da bude korišćena za programske aktivnosti.

Cilj je da ovaj objekat bude namjenski upotrebljen i samoodrživ, odnosno da sam planira i realizuje svoje programe, poručila je Zambelić Pištalo, i dodala da Herceg Novi ima dosta ustanova kulture i zaposlenih koji mogu odgovoriti tim zadacima. 

Podsjećamo da ova faza radovana sanaciji Kuće Iva Andrića podrazumijeva kompletno uređenje vrta sa novim sadnicama, zamjenu i prilagođavanje pergola i trijema, stolarije i parketa, kao i uređenje unutrašnjeg prostora. Na tenderu je za izvođača izabran međunarodni konzorcijum „Boka Gradnja d.o.o.“ sa sjedištem u Tivtu, a rok za završetak je 12 mjeseci.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com