Sport

POČELA FAŠINADA

U akvatorijumu Bokokotorskog zaliva, danas i sjutra se održava četrnaesta po redu internacionalna jedriličarska sportsko-turistička regata „Fašinada Kup“.  Regata je startovala  u podne  u Perastu i završava se u Tivtu. Drugog dana jedriličari startuju iz Tivta i jedre ka Perastu gdje se regata završava. Proglašenje pobjednika 14. „Fašinada Kupa“ će se održati 22. jula na glavnom gradskom trgu u Perastu sa početkom u 20 časova.

Organizator je jedriličarski klub „Lahor“ iz Kotora u saradnji sa Jachting Club-om Porto Montenegra i kompanijom „Unibrand“.  Ovogodišnju regatu su podržali Nacionalna turistička organizacoja Crne Gore i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Turistička organizacija Kotor, Opština Kotor,  i brojni sponzori.

Regata se jedri u dane najveće pučke svečanosti u Boki  „Fašinade“, čija tradicija traje od 1452. godine, kada Peraštani i mnogi žitelji Boke nasipaju otok i svetilište pomoraca Gospa od Škrpjela kamenjem, i tako ga čuvaju od erozije.

U 17. i 18. vijeku samo Perast je imao armadu od preko 100 brodova na jedra, a tradiciju Boke iz tog vremena, danas baštini nekoliko jedriličarskih klubova iz sva tri bokeljksa grada. Nagrade najboljima na regati “Fašinada Kup” su stilizovane figure u kamenu, radovi akademskog vajara Gorana Moškova Gonza,  a dodjeljuju se na trgu Sveti Nikola u Perastu pred bistama najvećih peraskih pomoraca, kapetana Marka Martinovića i admirala Matije Zmajevića.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com