IzdvojenoTurizam

“PLAVA ZASTAVICA” PODIGNUTA U UVALI DOBREČ

Plava zastavica danas se zavijorila na plaži Dobreč, jedinoj u hercegnovskoj opštini koja ispunjava veoma zahtjevne ekološke uslove potrebne za dobijanje ovog priznanja. Osim kristalno čistog mora, posjetioce Dobreča očekuje izuzetan prirodan ambijent, prijatna tišina, ljubazno osoblje i specijaliteti jedinstveni u Crnoj Gori.

Čast da podigne Plavu zastavicu imala je Jovana Terzić, plivačica Jadrana, učesnica Olimpijskih igara i đak generacije novske srednje škole.

Dobreč je plaža koju često posjećujem sa svojom porodicom i volimo da tu provodimo vrijeme. Kao predstavnik mlađih generacija, čast mi je da sam baš ja podigla Plavu zastavicu, jedinu u Herceg Novom, kazala je Terzić koju u narednom periodu očekuje državno prvenstvo, a potom nastavlja školovanje na koledžu u Njujorku.

Primjer zakupca plaže na Dobreču Zorana Banićevića, kako može da se na najbolji način prezentuje naš grad i more, treba da bude putokaz ostalima, istakao je u ime gradske Turističke organizacije Milutin Govedarica.

-Trudićemo se da svima izađemo u susret, promovisaćemo ovako lijepe destinacije. One uvijek treba da budu prve, naznačene i prezentovane svuda u svijetu, naglasio je Govedarica.

Već 15 godina uzastopno, jedini u Crnoj Gori, nosilac je Plave zastavice, s ponosom ističe zakupac plaže na Dobreču, Zoran Banićević. Kriterijumi koji moraju biti ispunjeni su brojni i veoma rigorozni, ali je presudno čisto more.

-Svako dvije nedelje uzimaju uzorak i nose na kontrolu, a ako dva puta u sezoni analiza pokaže drugu klasu mora, nemam pravo apliciranja naredne godine. To je najstroži kriterijum od 30 predviđenih. To je Božiji dar. Gosti znaju to da cijene, Plava zastavica garantuje besprekorno čisto more, priča Banićević.

Poseban ambijent, savršeno uklopljen čovjekov rad i ono što je stvorila priroda, učinio je da ova uvala privlači goste različite platežne moći.

-Svakodnevno nam dolaze gosti iz Porto montenegra i hotela Regent, stižu svi koji imaju svoj prevoz morem jer do Dobreča nema puta, ne može se autom. Gosti su nam bili i predsjednici država, ministri, ambasadori, članovi kraljevskih porodica, iz svijeta umjetnosti, estrade… Ovo je jedino mjesto u Crnoj Gori gdje se nude morski ježevi – svježi, morska jaja koje Italijani zovu „tartufi di mare“ i supa od morskog kamena koji je pun školjki. Dugo je već na meniju, ali da se neko ne prevari, tanjir je 30 eura. Svaka uvala privlači, a gosti se, između ostalog, vraćaju i zbog tišine, nema muzike, objašnjava Banićević.

Ipak, pravilo muzike zna se prekršiti u posebnim prilikama, kao što su vjenčanja.

Nije rijetkost da se parovi ovdje vjenčaju, za ovo ljeto su zakazana već tri. Prošle godine, par iz St Peterburga spustio se u uvalu iz helikoptera, na ponton prekriven svilenim prekrivačem, otkriva Banićević.

Porodica Banićević poklanja pažnju i uzgoju domaćeg povrća što jelima daje posebnu draž, na meniju je svježa riba tek ulovljena, domaći sirevi, jela od mesa, a u kvalitet i majstorstvo kulinara te šta znači biti dobar domaćin, uvjerili su se danas svi prisutni u Dobreču.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com