Društvo

PK “SUBRA”: SVE VIŠE POSJETILACA DOMU “ZA VRATLOM”, U TOKU PRIJAVE ZA NOĆ PUNOG MJESECA

Za članove Planinarskog kluba  “Subra” nema predaha, neprestano su angažovani na Orjenu i drugim planinama , okupljaju veliki broj planinara, pomažu vatrogascima , uređuju  i markiraju staze, organizuju izlete, obučavaju spasioce i sarađuju sa gorskim službama iz zemlje i regiona.  Snijega na Orjenu ima pa je i  sve veća zainteresovanost Novljana za boravak  u Planinarskom  domu “Za Vratlom”, kojim  upravlja PK “Subra”.

Dom   funkcioniše, otvoren je vikendom i prema potrebi. Sve je više porodica  sa djecom, koji koriste usluge doma, da uživaju na snijegu, naveo je predsjednik PK “Subra” Duško Avramović. Nedavno su učestvovali na regionalnoj vježbi simulacije u slučaju prirodne katastrofe zemljotresa, kao i praktične obuke za spasavanje u dubinama i planinskim visinama, koju su organizovale  Službe zaštite i spasavanja Herceg –Novog i Kotora zajedno sa kolegama iz Hrvatske. Saradnja PK “Subra” sa Službom zaštite i spasavanja Opštine Herceg-Novi više je nego dobra, potvrdio je Avramović.

On je naveo da  obučavaju vatrogasce za spasavanje na visinama i dubinama u okviru partnerskog  ugovora sa Službom.  Pet članova Alpinističko-speleološke sekcije ovog kluba obučavaju ih kako da se koristi zimska oprema u slučaju da se moraju angažovati na terenu.

– Veliki dio nas obučen je za  aktivnosti spasavanja u zimskim uslovima, kao i ljeti kada kao dobrovoljci učestvujemo u akcijama gašenja požara, naveo je Avramović.

On dodaje da konstantno većina od 50 planinara, koliko okuplja PK “Subra” učestvuje u svim akcijama spasavanja , konstantno vježbaju i spremni su za razne izazove.

Avramović se zahvaljuje Opštini Herceg-Novi i Službi  koji su uvidjeli koliko članovi “Subre” mogu da izađu u susret u slučaju intervencije  u planinskim  i drugim uslovima.

-Naši ljudi su osposobljeni za sve što im je potrebno u planini , pojedinačno ili u grupi.  Imamo obučene ljude i za izradu i markaciju staza,  cijenjeni su i šire što rade na Orjenu. Kada dođu stručnajci uz Austrije,  Slovenije i Francuske  iz zemalja koje  imaju veću tradiciju  od naše, “pruže nam ruku”  kada se uvjere na licu mjesta kako održavamo staze, brinemo o grupama  da se ne bi  izgubili u planini, ocijenio je Avramović.

On je  upozorio  sve ljubitelje planinarenja , da ne idu  bez iskusnog vodiča  u planinu, da pozovu  PK “Subra” da ih osposobe i upute u sve tajne koje se krije Orjen sa svojima čarima i nepredvidivim čudima. Planinari Subre posjeduje osnovu spasilačku opremu. Raspolažu sa terenskim  vozilom, specijalnim konopima,  namjenskim  nosilima, a posjeduju ličnu opremu,dok planiraju da  nabave sanke i drugu dodatnu opremu. Služba zaštite i spasavanja im pomaže u obnavljanju opreme, koja je skupa, a nabavljaju je iz Austrije, Slovenije i drugih zemalja.

– U slučaju da  dođe do ozbiljnije situacije u kojoj je potrebno da angažuju helikopter pozivaju Gorsku službu spasavanja Crne Gore ili kolege iz okruženja , uglavnom,  iz Trebinja i Dubrovnika. Sa svima  su u stalnom kontaktu, objasnio je Avramović.

PK “Subra” ima i edukativnu funkciju u osnovnim školama, posebno sa   planinarskom sekcijom “Novski tići” iz OŠ “Milan Vuković”, koji su česti gosti Planinarskog doma  “Za Vratlom”.  Mladi ih posjećuju, uče se osnovnim pravilima boravka u prirodi i upoznavaju se sa ljepotama zaleđa Herceg-Novog. Zajedno sa Agencija za razvoj i zaštitu Orjena,  Izviđačkog odreda “Orjen” okitili su kleku, zasladili se priganicama i uživali u aktivnostima na snijegu.

NOĆ PUNOG MJESECA

U ovom Klubu  pripremaju se za manifestaciju “Noć punog mjeseca”, uspona  na vrh  Subre na 1679 m visine,  koja će biti održana  od 02.  do 04. februara. Prijava učesnika je otvorena do 31. januara. Okupljanje učesnika najavljeno je za drugi februar u Domu “Za Vratlom” .

Sljedećeg dana planiran je sastanak u cilju dogovora za uspon čija će satnica  polaska zavisiti od uslova u datom trenutku na planini ( 03 časa).Kontakti: Duško Avramović 069 430 070 I Iva Verigo 069 262 331. E-mail Subra@t-com.me

Ove godine će biti 15 – ti uspon “Noć punog mjeseca”, koji po tradiciji okupi desetine učesnika iz zemlje i inostranstva.  Ovom manifestacijom i drugim akcijama nastoje da što bolje prezentuju Orjen i Herceg – Novi , dok su pohvale iz zemlje i inostranstva najbolja potvrda da su uspješni u afirmaciji imena kluba koji je osnovan  1932 godine.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com