DruštvoKulturaTurizam

“PJESMA NAD BOKOM” 1. JULA U HERCEG NOVOM

U okviru XV Međunarodnog festivala klapa, Perast 2016. ljubiteljima klapske pjesme, priprema se sasvim različita koncepcija od dosadašnjih festivala: tokom čitave ljetnje sezone, održaće se  čak osam  klapskih koncerata po čitavoj Boki, saopšavaju iz Herceg festa.

U Herceg Novom, 1. jula u Parku „Boke“ u 21h, u saradnji sa JUK „Herceg fest“-om kao suorganizatorom, održaće se prvi veliki koncert – kvalifikacije ženskih klapa iz čitavog regiona, pod nazivom „Pjesma nad Bokom“. Koncert muških klapa, planiran je  2. jula u Tivtu.

Ovaj Festival  značajno obogaćuje  turističku ponudu kulturnih događanja u Boki, prezentujući tako našu vrijednu kulturnu baštinu. Visoki umjetnički kvalitet  programa, učešće najboljih klapa i dokazanih stručnih saradnika više nije posebnost već samo kontinuitet koncepcije Festivala u Perastu, koji je po tim vrijednostima prepoznat u Crnoj Gori i regionu.

Dva događaja će biti organizovana pod pokroviteljstvom Odbora za proslavu 10 godina crnogorske nezavisnosti: 16.jula u Kotoru nastupaju najbolje crnogorske klape uz  svečanu Promociju  jubilarnog festivalskog CD-a. Istog dana će u Muzeju grada Perasta, biti prestavljena  i Lirica br.4, posvećena Dionisiu de Sarnu San-Giorgu, kod nas poznatijem kao autoru opereBalkanska carica, dok je manje poznat njegov doprinos u zapisivanju tradicionalnih pjesama u zbirci Uspomene iz Perasta iz 1896.

Finale Perasta 2016. se odvija u dvije noći: 29.jula je koncert Novih klapskih pjesama i mješovitih klapa, a 30. jula završna noć u kojoj će se čuti zaista najbolji interpretatori od ženskih, muških i mješovitih klapa iz regiona i Crne Gore. Slijede  dva  koncerta u avgustu, poklon gradu, za turiste Perasta i Kotora,  uz neka poznata klapska imena.

Na koncertu Pjesma nad Bokom“, u Herceg Novom, predstaviće se  klape:

Klapa BESIDA (Klis, Hrvatska), klapa DALMATINKE (Split, Hrvatska), klapa DIVA  (Široki Brijeg,  Bosna i Hercegovina), klapaKANDELORA ( Zemunik, Hrvatska), klapa LIBAR ( Privlaka, Hrvatska),                               Klapa O’DIVE BELL CANTO (Berane, Crna Gora), klapa SALONA (Solin, Hrvatska) i klapa SKONTRADURA (Dubrovnik, Hrvatska).Gost koncerta biće klapa BUKALETA (Pazin, Hrvatska), a u revijalnom programu nastupiće klapa CASTEL NUOVO  iz Herceg Novog.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com