Društvo

PITAJTE ADVOKATA: BORIS BODIROGA GOVORI O NAKNADI ŠTETE

U rubrici “Pitajte advokata” koja je sutra na programu Radio Herceg Novog, Boris Bodiroga govoriće o pojedinostima naknade štete. Prema njegovim riječima institut štete je svakodnevica i splet okolnosti sa kojim svi možmo da se suočimo.

Postoji niz specifičnih pravnih pitanja koje Zakon o obligacionim odnosima poznaje, pogotovo kada su u pitanju odgovornosti za štetu, vrste odgovornosti,  ko i kada snosi odgovornost. To je splet okolnosti koji se svakodnevno pojavljuje. Šteta može biti materijalna i nematerijalna– rekao je advokat Boris Bodiroga.

-Materijalna šteta je uvijek izražena novčano, a podrazumijeva umanjenje, odnosno oštećenje nečije imovine ili spriječavanje mogućnosti njenog povećanja. Ona se isključivo vrijednuje i utvrđuje odgovarajućim postupcima od strane stručnih, odgovornih lica – vještaka. Vezuje se isključivo za određena materijalna dobra. Nematerijalna šteta je vezana za nematerijalna dobra, fizički i tjelesni integritet, duhovni i psihički integritet nekog lica, povredu prava ličnosti i ugleda fizičkog ili pravnog lica. Ta šteta se dosuđuje u novčanom iznosu  – objašnjava Bodiroga.

On dodaje da postoji stav sudske prakse koji ima značajnu ulogu prilikom utvrđivanja visine vrijednosti nematerijalne štete koja određenom licu pripada za njegov narušeni fizički ili psihički integritet. Opširnije o naknadi štete poslušajte sutra u rubrici “Pitajte advokata” u 10 sati i 15 minuta.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com