IzdvojenoKultura

PIJANISTA NIKOLA VUČKOVIĆ I PREMIJERA TRODJELNE KLAVIRSKE SVITE DEJVIDA PULSINELE

Solistički koncert pijaniste Nikole Vučkovića  održan nedavno u  Sali hercegnovske  Muzičke škole, uz odabrani program kapitalnih djela klavirske literature s potpisom  Lista i Ravela ali i  premijerno izvođenje  zanimljivog i složenog  djela Dejvida Pulsinele, inače  američkog bodi bildera, oduševio je publiku, koju je pred početak koncerta pozdravila vd direktorka škole Jovanka Veljović.

Ona je naglasila da pijanista Nikola Vučković crpeći maksimum od svoje profesije i poziva, daje   veliki doprinos opstanku i očuvanju umjetničke muzike u Crnoj Gori, jer pored bogate solističke karijere i dugogodišnjeg pedagoškog iskustva, uspješano rukovodi  i Školom za osnovno muzičko obrazovanje u Budvi.

Nakon koncerta zabilježili smo i Vučkovićeve utiske. On je  iskazao zahvalnost direktorki  Veljović, kako je istakao: na dobroj volji, podršci i fantastičnoj organizaciji.

Vučković je objasnio i da je nastup u Herceg Novom privi u nizu koncerata koji su priprema za publiku u Beču.

– Naredni koncert  biće u Kotoru, u crkvi Sv. Duha, u utorak, 28. maja, a koncert u Beču zakazan je za 5. jun. Na repertoaru su kapitalna djela klavirske literature, djela Lista, tri poeme Ravela i veoma interesantno djelo  na koje bih stavio akcenat s obzirom na to  da je u pitanju osoba koja nije profesionalni muzičar i kompozitor, klavirsku svitu Dejvida Pulsinele.

-On je po vokaciji bodi bilder iz Amerike. Ljudi koji me poznaju, znaju da od  mladosti gajim veliko interesovanje za taj sport i prošle godine, tražeći šta ima novo u toj industriji i znajući za njega i njegovog brata Majka koji je snimatelj, fotograf i video režiser dokumentaraca za bodi bilding industriju, naišao  sam na video snimak iz kuće Dejvida Pulsinela. On  svira klavirsku svitu u tri djela. Taj treći stav mi je  privukao pažnju i došao sam na ideju da ga kontaktiram putem društvenih mreža. Pitao sa ga da li postoje note za  taj komad, a on je  odgovorio da ih nema jer on  nema muzičko obrazovanje. Tražio sam  dalje način kako da to djelo  stavim na papir i došao  na ideju da kontaktiram koleginicu iz Podgorice, profesoricu Vjeru Nikolić, koju sam zamolio da mi po sluhu transkribuje muziku. Još  ne postoje  savršeni kompjuterski programi koji bi mogli to da naprave. Ona je imala posla sigurno nekoliko mjeseci da to uradi  jer je to svita iz tri dijela i traje 15 minuta. Zajedno smo ušli u projekat koji je zahvaljujući njoj realizovan, priča Vučković.

Prema njegovim riječima publika je bila oduševljena, posebno kada je čula ovu zanimljivu priču, a prijao je i podatak da je baš hercegnovska Muzička škola odabrana za premijeru u Crnoj Gori. Naš sagovornik ističe da je što se Pulsinela tiče u pitanju  “iskonski talenat”.

-Hoću da naglasim da neko ko nema dana profesionalne muzičke škole i ko je samouki klavirista  ipak može  da ima takvu maštu i kreaciju i da sam dođe do nekih zaključaka, to je nevjerovatno. Njegovo djelo ima elemente i roka i džeza ali samo sitnih elemenata, a što se tiče kompletne strukture sigurno je u domenu savremene umjetničke  klasične muzike, objasnio je Vučković.

Nikola Vučković je diplomirao na Muzičkoj Akademiji u Novari, u Italiji, u klasi profesora Mariana Mike. Paralelno, studirao je i na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi Novljanina, profesora Borisa Kraljevića u čijoj klasi je diplomirao, a potom magistrirao  u klasi profesora Vladimira Bočkarjova.

Usavršavao se u zemlji i inostranstvu kod poznatih pedagoga kao što su: Dmitri Baškirov, Šandor Falvai, Noel Flores, Vladimir Ovčinjikov, Kemal Gekić, Aleksandar Serdar.

Pored zapaženih nastupa na saveznim i međunarodnim takmičenjima nastupao je i na preko 250 koncerata kao solista i kamerni muzičar u Crnoj Gori, Srbiji, Italiji, Austriji, Francuskoj,Mađarskoj, BiH, Njemačkoj.

Naredni koncert u Muzičkoj školi zakazan je za 29. maj –  nastupiće duo Sandra Belić (violončelo) i Ljiljana Vukelja (klavir).

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com