DruštvoIzdvojeno

PETICIJA ZA OČUVANJE OPŠTE BOLNICE MELJINE

Zbog aktuelne situacije u Opštoj bolnici Meljine, nekoliko nevladinih organizacija i grupa građana pokrenuli su građansku inicijativu za očuvanje te ustanove.  Potpisivanjem peticije koje je počelo na nekoliko lokacija u gradu (kafić “Lokanda”,  knjižara “So”, na trgu “Nikole  Đurkovića”, kafić kod knjižare “Dambo” na Toploj)  građani traže vanredno zasijedanje Skupštine opštine Herceg Novi na kojoj bi se odbornici izjasnili o građanskoj inicijativi da Opšta bolnica Meljine bude zadržana kao medicinska ustanova i uđe u siistem javnog zdravstva Crne Gore.

-Peticija se podnosi Skupštini opštine za vanredno zasjedanje, s obzirom na to da je stanje u bolnici alarmantno, da baro komora  ne radi zbog nedostatka kiseonika, zaposlenima kasne plate dva mjeseca, nedostaje sanitetskog materijala –navedeno je u dopisu medijima.

-Bolnica Meljine postoji u Herceg Novom više od 100 godina, iako je od početka bila vojna medicinska ustanova, građani Herceg Novog i Boke Kotorske su hospitalizovani u njoj, a posebno je to intenzivirano posljednjih 40-ak godina. Stanovnici Herceg Novog su godinama odvajali samodoprinos (od ličnih zarada) za dogradnju medinskih objekata unutar ovog komp leksa.  Od 2003. godine unutar bolnice postoji opremljeno porodilište, koje je proradilo nakon 40 godina. Stanovnicima Herceg Novog su previše udaljene druge bolnice, Risan, Kotor, Nikšić, Podgorica, što je naročito važno u slučaju hitnih intervencija, a posebno je značajno u vrijeme ljetnje turističke sezone, kada je broj stanovnika i turistia uvećan dva do tri puta na području Herceg Novog a saobraćajne veze sa drugim destinacijama veoma otežane pa je i visok rizik po zdravlje oboljelih ili unesrećenih u raznim udesima, koji su česti tokom ljeta –navedeno je u tekstu peticije.

Bolnica je ostala bez finansijskih sredstava usljed blokade računa „Atlasmont“ grupe za isplatu plata, nabavku ljekova, nabavku opreme, nabavku hrane za bolesnike, i dr.

Problem traje već pet godina a broj građana koji su direktno ili indirektno pogođeni je oko 30 hiljada, navedeno je u peticiji.

 

 

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com