DruštvoEkonomija

PENZIONERIMA NAJPOTREBNIJII KROV NAD GLAVOM

Udruženje penzionera Topla ima oko hiljadu i  po registrovanih članova,  ali tek petina ima knjižice. Brojne probleme, koje ta populacija ima, rješavaju u toplim prostorijama gdje uz čaj  ili  kafu, i po koju partiju šaha, sve barem izgleda lakše. Ono o čemu najviše govore ovih kišnih dana su kako obezbijediti dovoljno drva za ogrijev ili kako uštedjeti na računima za struju. A znamo  da su penzioneri najredovnije platiše.  Za hranu što im ostane.  Najbolnija tema mnogih, ostaje podstanarski život, kaže predsjednik Mjesnog udruženja penzionera Topla  Žarko Vučurević.

-Imamo nekoliko penzionera koji nemaju svoj krov nad glavom. Otišli su sa punim radnim stažom – 41 godina, a još su podstanari. Oni su i u lošem zdravstvenom stanju, od danas do sjutra, pa brinu  gdje da ostave  članove porodice koji zavise od njihovog, kakvog-takvog,  primanja, ističe Vučurević.

Da  penzioneri teško žive  ilustruje podatak da se za raspodjelu 600 eura, koliko je udruženje penzionera Topla dobllo od Vlade  za socio- humanitarnu pomoć,  prijavilo njih 26. Vučurević kaže da je novac podijeljen najugroženijima.

-Komisija je obilazeći svakog pojedinačno zapisnički konstatovala stanje i donijela odluku da se za 11 penzionera da po 50 eura.

Novac je  međutim  kratkoročno rješenje za svakodnevne probleme penzionera. Član Upravnog odbora  Mjesnog udruženja Topla, Miroslav Telebak  tvrdi da bi otvaranje  narodne kuhinje  bilo rješenje za duže staze.

Potreba je veća nego što se ističe i u svakodnevnom kontaktu sa građanima, jer  je stigma prisutna. A vidimo penzionere kada uđu u radnju što kupuju ,  uglavnom traže robu koja je na akcijama, koja je jeftinija a time joj rok ističe ili je lošijeg kvaliteta. Vidimo da mnogi obilaze i kontejnere. To potvrdjuje da bi otvaranje narodne kuhinje dobro došlo  mnogim porodicama, naglašava Telebak.

Da penzioneri Tople nemaju dovoljno novca pokazuje i podatak da se sve manji broj njih interesuje za kupovinu zimnice na rate, uprkos povoljnim uslovima i cijenama.

 

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com