DruštvoIzdvojeno

PEJOVIĆ I MARTINOVIĆ: DA LI JE BRKOVIĆ JAČI OD DRŽAVE?

All-focus

Ukoliko na Skupštini akcionara „Vektra Boke“  koja je zakazana za 6. decembar  bude donesena odluka o izdvajanju hotela „Plaža“ iz imovine preduzeća, uprkos upozorenju  Savjeta za privatizaciju da bez njihove saglasnosti ne mogu donositi odluke koje bi vodile statusnoj promjeni društva, to će značiti da je Dragan Brković jači od države Crne Gore – poručeno je na današnjoj  konferenciji za novinare, koju su održali pravni zastupnici bivših radnika Vektra Boke Jovan Pejović i Ranko Martinović.

Martinović je podsjetio na niz nezakonitih radnji koje je realizovao u poslednje vrijeme menadžment Vektra Boke, od prodaje nekretnina u zoni morskog dobra i uknjižavanja novih vlasnika na imovinu koja je u svojini države, prenosa novca od prodaje imovine u Herceg Novom na račun firme Vektra Investments do poslednjeg pokušaja da se na Skupštini akcionara prenese imovina hotela „Plaža“ na novososnovanu firmu „Plaža Boka“.   Skupština akcionara koja je bila zakazana za 25. novembar je otkazana, nakon upozorenja Savjeta za privatizaciju, koje je reagovalo na zahtjev bivših radnika i njihovih pravnih zastupnika, podsjetio je Martinović, i naveo da ne mareći za preporuke koje je dobio, Brković zakazuje novu sjednicu za 6. decembar.

-Upornost sa kojom Brković sprovodi nezakonje mora da zabrine svakog građanina, jer  samim tim  što je zakazao vanrednu sjednicu pokazuje da ima moć. Da li se može govoriti da se jedan čovjek uzdigao iznad države. Ja mislim da nije, i mislim da se ovakvom ponašanju mora jednom stati na put –kazao je Martinović poručujući da država ne smije dozvoliti da jedan čovjek bude iznad institucija siistema.

-Brkovića ne interesuje ni plan reorganizacije, ni sudovi, ni Savjet za privatizaciju, ni zakoni, ni povjerioci, pa zašto bi ga interesovalo 200 radnika koji su sve ovo stvorili svojim rukama i koji su  žrtvovali čitav radni vijek.  Očekujem od Savjeta za privatizaciju i  premijera Duška Markovića efikasnu reakciju i da  jednom zauvijek zaustave samovolju Dragana Brkovića koji očegledno ima pomagače u ovim nezakonitim radnjama –rekao je Martinović.

On se zapitao i kako  protumačiti  mišjenje Privrednog suda koji navodi da bi se „prodajom hotela omogućilo namirenje povjerilaca shodno usvojenom Planu reorganizacije,  čime bi se ispunio plan i ciljevi reorganizacije a koji bi rezultat imao ozdravljenje kompanije i otklanjanje rizika od ponovnog uvođenja stečaja“.

-Ovdje Privredni sud kao institucija preporučuje da se sve proda kako bi firma ozdravila. To je kao da oživljavate mrtvaca. Ako se nešto proda povratka nema, ovo je turističko preduzeće, ako prodate hotele nemate firmu-zaključio je Martinović.

Advokat Jovan  Pejović je podsjetio da je od Savjeta za privatizaciju zatražio da raskine kupoprodajni ugovor sa „Vektra Bokom“ jer se nije  ostvario ni u jednom segmentu,  i zato što  u startu investicije nisu bile oobezbijeđene u visini  60 miliona, već  fiktivnim mjenicama, livadama oko  Kolašina i Žabljaka, te jednim objektom na Žabljaku.

Pejović je kazao da su radnici bili prezadovojni činjenicom da je Vlada Crne Gore stala na  njihovu stranu i da je otkazana skupština akcionara.

-Bilo bi apsurno da neko ko ovako drastično krši zakone, koji otima  imovinu  bude jači od Vlade Crne Gore.  Ako bi došlo do scenarija da na skupštini akcionara 6.decembra,  Brković provede svoj naum, onda smatram da bi o  otvaranju poglavlja za  ulazak Crne Gore u EU, trebalo da pregovara upravo Dragan Brković, a ne  Vlada Crne Gore –rekao je Pejović.

Po nezvaničnim saznanjima koje imaju kao pravni zastupnici, Pejović kaže, da  Brkovića podržava predsjednik Privrednog  suda Crne Gore.

-On do sada djeluje neprincipijeno a monitoring mu je  selektivan. S jedne strane, normalno mu je da Brković uzme 5 miliona  koje nikada neće vrattiti, jer su njegov e firme zadužene oko 300  miliona na bankama, pa mu je normalno da kredit od 24 miona eura prema  CKB bude prebačen na Vektra Boku, normalno mu je da izdvaja hotele i  prodaje ih, iz prve ili druge ruke osnivajući ćerku firmu. Neprincipijelnost se ogleda u tome što ne da Opštini Herceg Novi i  radnicima da naplate svoja potraživanja u rokovima iz Plana  reorganizacije. Kada su u pitanju potraživanja radnika, on ne priznaje  Ustavni sud, po pitanju potraživanja Opštine kaže da nije pošteno da  se izvršava taj dio Plana reorganizacije, već  u narednih  nekoliko godina, na sam kraj, kada više ne bude imovine –rekao je Pejović.

U pravnom sistemu Crne Gore, kazao je Pejović, ne postoji pravni osnov da predsjednik  bilo kog suda, daje obavezujuće mišljenje i stavove.  To pravo, objašnjava on,  pripada  samo Vrhovnom sudu i to na sjednicama građanskog i krivičnog vijeća.  On se oglašava, često, neprincipiojelno i pristrasno. Pojavljuje se u  ulogama bivpšeg stečajnog sudije AD Vektra Boka, predsjednika  Privrednog suda i u ulozi izvršnog sudije, kada treba zaustaviti  dospjela izvršenja radnika i Opštine Herceg Novi.

-Ovo je bitka za pravnu Crnu Goru i mi podržavamo Vladu Crne Gore da  izdrži u ovom sukobu sa oganizovanim kriminalom.  Vidjećemo 6 .decembra da li će biti jači organizovani kriminal ili  Vlada Crne Gore –poručio je Pejović.

Bivša radnica „Vektra Boke“ Maja Pajović kazala je da radnici mogu da dođu samo do jednog zaključka, da  jedino pravo  koje njima nije uskraćeno je pravo da strahuju i sumnjaju da će ikada  ostvariti svoja   potraživanja koja su svojim dugogogodišnjim radom    stekli na poštern način.

-S obzirom na do sada iskazan pozitivan stav  Savjeta za privatizaciju, opet  dovodoimo u sumnju da je moć pojedinca  jača od pravnog i političkog sistema Crne Gore-zaključila je Pajović.

Od savjeta za privatizaciju radnici i njihovi pravni zastupnici čekaju ponovo odgovor koji su im uputili zbog  zakazivanja skupštine akcionara za 6. decembar.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com