DruštvoKultura

“PARADISE CITY” ILI BAJKOVITA VIĐENJA NOVOG NA FOTOGRAFIJAMA JOVANA MILJANIĆA

Prvu samostalnu izložbu fotografija autora Jovana Miljanića u galerijskom prostoru hercegnovskog ogranka Matice crnogorske otvorila je istoričarka umjetnosti Kristina Milatović i pohvalila nastojanje onih koji vode Maticu da pomognu afirmaciju mladih umjetnika.
Govoreći o Miljanovićevim fotografijama Milatović je rekla da se on u ovom serijalu bavi pejzažnom fotografijom, koja je tematski vezana za unikatni lokalitet grada u kom živi i stvara – Herceg Novi, te njegovo bilježenje odmah možemo srvstati u kategoriju ”cytiscape” fotogtafije, ili gradske vedute.
-Naoružan strpljenjem, te stalkom i aparatom, Jovan odlazi na mjesta “do kojih se može doći pješke” te u noćima uranja u svoj mikrokosmos i porteretiše svoj grad, dajući mu, svjesno ili ne, drugi kontekst. Prvi problem na koji nailazi je svakako problem prostora; prostor je uvijek tu i svakako provocira. Istim problemom se nauka, kao i umjetnost, bave vjekovima. Jovan zamrzava lokalni, vizuelno vidljivi prostor, a u njegovom odnosu prema istom vidimo na koji način se on odnosi prema predmetima koje smješta u kadar, rekla je Milatović.
Prema njenim riječima još jedna od Jovanovih preokupacija jeste atrificaijalno svijetlo, koje je neophodno za rad u litimtiranim svjetlosnim uslovima, a hrabro se usresredio i stvara svoje kadrove upravo po noći.
-U želji da prikaže bajkovitost svog viđenja našeg grada, Jovan ne preskače atraktivne detalje, te njegovim fotografijama odiše mediteranska plava, kao i ostali vizuelno razumljivi simboli Mediterana, zaključila je Milatović.
Jovan Miljanić, zahvalio je za saradnju Matici crnogorskoj i Jovanki Veljović, koja mu je, kako je rekao najviše izašla u susret i nesebično pomogla u pripremanju izložbe uz Kristinu Milatović, a potom dodao da je izložbom fotografija želio da pruži svima mogućnost da vide, iz njegovog ugla, svu ljepotu koju naš grad pruža, od culture do nestvarne ljepote prirode.
-To je nešto što definitivno ne može svako da osjeti i da vidi, ko srce ne otvori prema ovome gradu i osjeti svu tu njegovu ljepotu i sve te njegove čari, ko ne osjeti mirise mora i prirode. Sve je to tako magično, ali posebno noću. Noćna fotografija je zato meni prirasla srcu i kroz nju mogu da osjetim taj raj našega grada, po čemu sam ustvari i nazvao ovu izložbu “Paradise city”.
Jovan Miljanić rođen je 1991. godine u Kotoru. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Herceg Novom, gdje je trenutno student Fakulteta za menadžment. Fotografijom se aktivno bavi šest godina. Učesnik je više kolektivnih izložbi fotografija.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com