IzdvojenoKultura

OTVORENI 35. DANI MUZIKE – NEKA SVI REZULTATI U HERCEG NOVOM BUDU REZULTATI LJUBAVI PREMA GRADU

 

Vjerovatno od osnivanja, a od obnavljanja Međunarodnog festivala Dani muzike, prije 15 godina sigurno – nije bilo emotivnijeg programa od sinoćnjeg nastupa akademskog hora Collegium musicum, kojim je  festival otvoren na Kanli kuli. Za  emocije je bilo mnogo povoda, a najveći  je, uz jubilej Dana muzike, bilo dodjeljivanje  prve plakete na  ovom festivalu za 35 godina, sasvim opravdano, maestri Darinki Matić Marović, za doprinos muzici i gradu Herceg Novom.

Plaketu su uručili predsjednik Opštine Stevan Katić i  i selektor i umjetnički direktor festivala, pijanista Boris Kraljević. Kako je počeo, koncert je s mnogo lijepih emocija i završen, a Dara Matić Marović bila je opet na sceni i dirigovala horom sa svojom naslednicom, dirigentkinjom Draganom Jovanović koja  kaže da je njena profesorica duhovna majka hora.

Primajući plaketu festivala Dara Matić Marović je poručila da „ne postoji ljepši trenutak od ovog kada od svojih, tamo gdje sam rođena dobijam plaketu za doprinos gradu Herceg Novom i  muzičkoj umjetnosti.“

– Ne može se uporediti dobijanje ove nagrade  ni sa jednom od mnogih koje sam do sada dobila i u svijetu i kod nas. Gostovala sam u skoro svim zemljama svijeta trudeći se da duh naše kulture i ime ovog grada prenesem publici koja mi je uzvraćala aplauzima i oduševljenjem. Ali, dok se nalazim večeras ovdje sa vama osjećam ovaj grad koji volim i gdje su i moji preci muzicirali. Sigurno je i to uticalo da se bavim muzikom. Drago mi je da se u nizu dobijenih priznanja nalazi i ovo koje je mome srcu najbliže i najdraže. Od sveg srca se zahvaljujem mom voljenom gradu – Herceg Novom, poručila je Matić Marović.

Sekretarka za kulturu u opštini Herceg Novi Ana Zambelić Pištalo  obrazložila je da plaketa   s mnogo opravdanja pripada  baš  dirigentkinji impresivne karijere  Darinki Matić Marović.

 

– Obrazloženje za doprinos muzici  jednostavno je dati  – gospođa Matić Marović  prva je žena dirigent u nekadašnjoj Jugoslaviji,  prva žena dekan FMU, prva rektorka Univerziteta umetnosti. Dirigovala je na više od deset hiljada koncerata,  proslavila  nedavno  četrdesetpet godina  Akademskog hora “Kolegijum muzikum” koga zovu njenim čedom, ali i  trideset pet godina, na čelu hora “Obilić” Ni Dara Matić Marović niti horovi koje je decenijama umjetnički oblikovala ne znaju za neuspjehe a  osvajali su svjetski poznate muzičke scene. Osim Karnegi hola i čuvenu Zlatnu dvoranu u Beču,  Mocarteum u Salcburgu, Konzervatorijum Čajkovski u Moskvi , Irodio teatar, ispod Akropolja.

 

ODJECI  posvećenog rada, istrajnosti,kreativnosti, ponekad i smjelosti koji su se uvijek preplitali s nesebičnom ljubavlju  Darinke Matić Marović traju i trajaće u  oba hora, rekla je Zambelić Pištalo  i dodala  da se doprinos gradu Herceg Novom, nalazi u činjenici da je svoj grad  u najljepšem svjetlu predstavljala u svijetu muzike, a  ODJECI su ostajali  u svakom njenom novom dolasku u Novi, u Boku, na Lušticu, u svakom novom koncertu, kroz podršku festivalu u  čast Brune Špiler, rekla je Zambelić Pištalo.

 

Publici se obratio i predsjednik Herceg Novog Stevan Katić .

– Međunarodni Dani muzike tradicija su hercegnovske kulturne scene, festival koji nikada ne pravi kompromise kada je riječ o kvalitetu. Zahvaljujući svjetskom, a našem pijanisti, maestru i pedagogu, Borisu Kraljeviću, producentu Herceg festu, vrsnim umjetnicima iz svijeta, vjernoj publici, festival traje tri ipo decenije, a trajaće, siguran sam, bar još toliko. Moje uvjerenje podržava činjenica da festival zadržava stare partnere ali  sa godinama stiče i nove saradnike.

Predsjednik Katić pozdravio  je i posebno  zahvalio svima koji su pomogli nabavku  novog klavira za Dvoranu „Park“  jer su tima „zajedno učinili  važan korak za budućnost kulture  Herceg Novog.“

Jubilarni festival Dani muzike podržali su  Opština Herceg Novi  i Ministarstvo kulture, a do 20. jula u Dvorani „Park“  biće održano šest  koncerata na kojima će nastupiti  više od 40  umjetnika.

-Na našem festivalu, pozdrav se izgovara jednako srdačno na jezicima svijeta i jezikom muzike koji je svima razumljiv, poručio je umjetnički direktor Dana muzike, Boris Kraljević.

-Tradiciju čuvamo već   35 godina.  Ponosni smo na ono što smo do sada uradili, i sa radošću planiramo nove festivale.  Uz jubilej „Dana muzike“ koji su  svih ovih godina podržavali i grad i Ministarstvo kulture, učesnici iz regiona i gosti iz svijeta, i iznad svih novska publika, treba izdvojiti doprinos profesora Lazara Seferovića. Njegova podrška dragocjena je  jer je pružena u trenutku kada smo festival obnavljali, 2004. godine, kada  nam je  trebao vjetar u leđa, što snažniji, nakon višegodišnje pauze. Povjerenje i podršku pojedinaca i institucija festival je uzvraćao: kvalitetom i uspostavljanjem novih mostova saradnje i prijateljstva. Izvorište inspiracije i ambicije sa kojom planiram svaki festival Dani muzike, ali i nastupam i radim u svijetu, ostajalo je uvijek  u Herceg Novom, u kome zahvalnost za generacije sjajnih muzičara pripada, između ostalih, prof. Mileni Lučić, koja je od obnavljanja na čelu Umjetničkog savjeta festivala, rekao je Kraljević.

Kraljević je  najavio i naredni koncert na Danima muzike, 12. Jula u Dvorani „Park“ nastupiće pijanista iz Crne Gore Andrija Jovović .

 

 

 

 

 

Kada je  sinoć publika napustila Kanli kulu na kojoj je upriličen i prigodan koktel, kada su svjetla  polako počela da se gase, opet nas je ozario odgovor Dearinke Matić Marović na pitanje  – koji  bi trenutak iz probogate više decenija duge karijere izdvojila kao poseban.

-Hajde da kažemo da je ovo danas poseban trenutak, jer se  sve ovo što se dešavalo, dešavalo  u gradu koji volim u kojem sam rođena i u kojem želim da se ostvari još mnogo  rezultata koji će biti rezultati  ljubavi prema  Herceg Novom!

Jedan od mnogih rezultata rada Darinke Matić marović  ali i njenih kolega  bio je upečatljiv i sinoć, sa horom CDollegium musicum kao solistkinja nastupila je sigurna, talentovana,  mlada Novljanka Maja Dabović.

Ako je suditi po početku, jubilarno izdanje Dana Muzike biće najbolje do sada.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com