IzdvojenoKultura

OTVOREN MEĐUNARODNI FESTIVAL HOROVA U HERCEG NOVOM

Međunarodni festival horova, koji organizuje NVO „Fortuna“ u saradnji sa profesorima Muzičke škole, počeo je sinoć revijalnim nastupom i svečanim otvaranjem u crkvi svetog Jeronima.

Ove godine u Herceg Novi je stiglo devet horova u takmičarskoj i jedan koji će nastupiti u revijalnom dijelu festivala, kazala je Nada Nađa Karadžić direktorice Muzičke škole.

-Postajemo kulturna i turistička atrakcija Herceg Novog. Sve smo učinili da ovaj festival zauzme svoje vidno mjesto na kulturnoj mapi grada i ispuni svoj glavni cilj – njegovanje plemenitog horskog zvuka. Povećano interesovanje za naš festival vrlo je bitan za nas kao organizatore ali i za sam grad sa čime produžujemo i turističku sezonu. Pred nama su takmičenja i u dječijim, mješovitim i horovima za odrasle. Spajanjem različitih kultura, iskustava i saznanja, trudimo se da Herceg Novi postane mjesto pogodno za još jednu razmjenu umjetnički ideja. Uz kvalite programa trudićemo se da ovaj festival ima tradiciju, kazala je direktorica Karadžić istakavši da očekuje da takmičenje naredne godine traje četiri dana.

Festival je otvorila Aleksandra Knežević predsjednik žirija iz Podgorice kazavši da je vidljiva uzlazna putanja festivala i sigurno je da će postati tradicionalna manifestacija.

-Naredna dva dana će, nastupi dobrih horova i dobrih glasova, obradovati sve. Ono što nas posebno veseli je što su u Hereg Novi stigli renomirani horovi iz Rusije, Ukrajine, Srbije, Slovenije i  Crne Gore i svakom pa i ovom festivalu imponuje takva snaga, rekla je Knežević.

Na sinoćnjem otvaranju nastupali su dječiji hor „Zvezdice“ iz Leskovca, Mješoviti pjevački hor „Adoramus“ iz Logateca iz Slovenije, Ženski hor „Lađ“ iz Moskve, kvartet  Muzičke škole Herceg Novi, zatim Ivana Petković-flauta, Anita i Jelena Popović –violina, Igor Novak–violončelo, Omladinski hor „Oblivio“ Moskva i Gradski mješoviti hor Bijelo Polje.

Takmičarski dio festivala počeo je jutros nastupom Dječijeg omladinskog hora „Vesnivka“ Kijev, Gradskogi dječijeg hora „Zvezdice“, Dječijeg hora „Sazvučje“ Moskva i Omladinskog hora „Adija“ Termopolj (Ukrajina), zatim Vokalnog sastava  Poljoprivredne škole  iz Futoga i Omladinskog hora „Oblivion asambl“ iz Moskve.

Danas posle podne nastupa Umanj i slovenački hor „Logatec“ i Ženski hor „Lad“ iz Moskve. U revijalnom dijelu, od 17 sati, učestvovaće Dječiji hor „Sazvučje“.

Za sutra prije podne predviđen je revijalni koncert hora „Nadi“u 11 časova i Dječijeg hora „Sazvučje“ Moskva. Proglašenje najboljih i dodjela diploma planirana je sutra veče u 19 sati.

O nagradama odlučuje žiri – Aleksandra Knežević (predsjednik), Dragana Jovanović (Srbija) i Sergej Savenko (Ukrajina). Pobjednik festivala dobija priznanje „Laureat“ i novčanu nagradu od 500 eura.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com