IzdvojenoKultura

OTVOREN JE 12. HSF: STRIP NIJE SAMO  ZABAVA VEĆ I OAZA ZA RAZMIŠLJANJE!

Dvanaesto izdanje hercegnovskog, a po kvalitetu i brojnosti gostiju najmanje evropskog festivala stripa, otvorio je na Belavisti prepunoj publike i gostiju ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović.

-Strip je u svom razvoju uspio da opovrgne sve one kvalifikacije koje su ga limitirale na nivo trivijalnog fenomena popularne kulture. Od takvih početaka strip je došao do neupitnog umjetničkog statusa, koji danas sve manje osporavaju čak i oni najkonzervativniji teoretičari, rekao je Bogdanović i dodao da danas  možemo govoriti  o razgranatim poetikama kojima su autori stripa nadišli puko podražavanje postojećih likovnih pravaca, stvarajući često autentičan vizuelni izraz čiji se uticaj sve više može prepoznati u onim sadržajima koji pripadaju klasičnijim umjetničkim formama. Na nivou tema i karaktera, strip je takođe donio cio jedan registar novina, pa tako  možemo reći da su neke od najintrigantnijih tema filma, pa i književnosti, često inspirisane stripom – od distopijskih i futurističkih do onih koje pripadaju noar žanru i mitskoj fantastici.

Na osnovu ovih ocjena Bogdanović je zaključio  i da savremena crnogorska kultura mora pokazati veći senzibilitet prema umjetnosti stripa.

-Upravo zato, Hercegnovski strip festival za Crnu Goru predstavlja punkt koji će nas upoznavati sa najznačajnjim tokovima regionalnog i svjetskog strip stvaralaštva, ali i omogućiti kritičko-teorijsku problematizaciji fenomena stripa i njegovih odraza na savremenu kulturu. Posebno je bitno što je značajan prostor festivala dat i onom  kreativno-esnafskom segmentu, kroz forme radionica i uvid u sam proces stvaranja stripa, istakao je Bogdanović.

Ministar Bogdanović je naglasio i da se svojim dvanaestogodišnjim trajanjem Hercegnovski strip festival uzdigao se među tri najznačajnije manifestacije ovog tipa u regionu, a takav napredak mogao se postići prije svega visokim nivoom entuzijazma organizatora, ali i zahvaljujući kulturnom ambijentu Herceg Novoga, grada osobene likovne tradicije, ali i grada u kojem je, zahvaljujući raznovrsnim kulturnim slojevima, uvijek vladao duh otvorenosti prema novom i različitom.

Ambasador Italije Luka Zelioti, koji je kako je priznao i sam  veliki ljubitelj stripova, posebno Teksa Vilera, a daje i izuzetnu podršku HSF podsjetio je da  ovu manifestaciju podržavaju i  italijanska preduzeća Pizzarotti Montenegro i Terna a potom izdvojio  dva razloga za izuzetno zadovoljstvo.

-Prvi je činjenica da je HSF  osobena i jedinstvena manifestacija u panorami događaja koji se organizuju u Crnoj Gori, ali je takođe važna činjenica to što je festival tokom godina porastao i postepeno postao jedan od najinteresantnijih i najživahnijih međunarodnih događaja u svijetu stripova.

Ambasador Zelioti govorio je potom o posebnom „šarmu“ stripa u vrijeme široko rasporstranjene elektronike, i  definisao devetu umjetnost  kao  muzu i „inspiraciju bez komplikacija“  djelo koje se „željno prelista“ , koje je daleko od toga da bude „ isključivo zabava“  već je  „privlačno narativno djelo“  koje „s obzirom na frenetična vremena  nudi potencijalne oaze razmišljanja“.

Uvaženi gosti posebno su pozdravili predsjednika Opštine Stevana Katića, organizatore HSF Nikolu Ćurčina, Jovana Subotića i Nebojšu Mandića i pohvalili podršku koju grad daje ovoj manifestaciji.

Po tradiciji, sa publikom su sinoć na Belavisti bili i svi gosti ovogodišnjeg HSF, a onda su istovremeno otvorene tri izložbe, dvije u gradskoj galeriji „Josip Bepo Benković“ a jedna u galeriji „Sju Rajder“ .

 

 

Izložba  „Živio Kavandoli – Hod po beskonačnoj liniji” koja  obuhvata radove više od 100 svjetski poznatih autora posvećenih animiranom serijalu „La Linea” –  „Linija” i postavka  radova  12 specijalnih gostiju  HSF iz Španije, Italije, Srbije i Hrvatske  postavljena je u dva izložbena prostora gradske galerije a izložba  „Dvadeset lakih komada” – izbor  od 20-tak stipova najpoznatijih italijanskih strip-majstora u galeriji „Sju Rajder“.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com