IzdvojenoKultura

OTVOREN 17. TRG OD KNJIGE: SAJMOVI KNJIGA SU NAJZNAČAJNIJI INSTRUMENT ZA RAZMJENU KULTURE

Sinoć je otvoren novi Trg od knjige u hercegnovskom Starom gradu. Osmodnevno  susretanje sa  piscima, prevodiocima, izdavačima, dramskim umjetnicima, muzičarima,  knjigama, pozdravio je  predsjednik Herceg Novog Stevan Katić. On je istakao radost zbog  unapređenja koncepta Sajma  što potvrđuje  kvalitetan program, uključivanje mladih ali i organizacija okruglog stola na temu odnosa književnosti i marketinga.

-Epitet međunarodnog Trg od knjige opravdava učešćem pisaca iz Izraela, Češke i Rusije, uz neizostavne goste iz našeg regiona, naglasio je Katić i kao važan istakao program posvećen najmlađoj publici koji želi da zainteresuje i probudi ljubav prema književnosti i čitanju, što  je poseban izazov u modernom vremenu.

Katić je izdvojio i programe posvećene akademiku Vladeti Jerotiću i djelu Petra II Petrovića Njegoša, koji je svoje prve školske dane i susrete sa knjigom imao upravo u Herceg Novom.

-Izložbe, saloni i sajmovi knjiga su jedan od najznačajnijih instrumenata za razmjenu kulture među državama, poručio je u besjedi na otvaranju Trga od knjige Roman Senčin, jedan od najznačajnijih savremenih ruskih pisaca, čija su djela prevedena na više stranih jezika a on je i  dobitnik najvažnijeg ruskog priznanja za književnost „Velika knjiga“,

Osvrnuo se i na značaj koji knjige imaju za one koji su silom prilika, otrgnuti od svoje istorijske otadžbine, a  knjiga na maternjem jeziku im je, vjerovatno, jedini način za komunikaciju s otadžbinom.

Senčin je komentarisao i da se više decenija govori  o tome kako knjiga umire i kako će književnost potisnuti prvo film, zatim TV i radio, a sada – internet, kompjuterske igre i simulatore.

-Da, papirna knjiga, na našu žalost, postepeno gubi svoje pozicije – tiraži padaju, mnoge knjige se prodaju vrlo sporo. S druge strane, barem u Rusiji, raste interesovanje za elektronske knjige; na sajtove “debelih književnih časopisa” svakodnevno ulaze hiljade ljudi, mnogi snimaju elektornske knjige na piratskim sajtovima. Papirna knjiga se vraća tamo gdje je bila u osvit štamparstva – sve je više knjiga koje su prava kaligrafska umjetnička djela, lijepa i skupa, a to se ne baca na smetlište.

Senčin je zatim objasnio kako danas ozbiljne knjige čitaju hiljade a ne milioni ljudi, kao  prije dvije decenije, ali, prema njegovim riječima, pisac, kao po pravilu, svoja djela ne piše za milione.

-Njemu je važno da nađe nekolicinu sagovornika, da čuje nekoliko pametnih odziva na svoju knjigu.

Za one koji su izabrali književni rad za zarađivanje novca, rad koji je  težak i riskantan put – čak i ako im  pođe za rukom da budu čuveni i bogati, nije sigurno da pišu ono što zahtjeva njihova duša, smatra Senčin.

-Mnogi talentovani pisci su išli na povocu svoje popularnosti, na  povocu čitalaca koji su tražili sve nove i nove knjige. Ne, ne smije se ići na čitaočevom povocu, čitaoca treba voditi za sobom. Teškim i opasnim putem, koji  krčiš lično ti. Za tobom će da krene malo ljudi, ali zato su oni – pravi, ocijenio je Senčin uz opasku da svako čitanje ne oplemenjuje.

-Postoje knjige koje kvare ukus, umjetnički sluh, koje zaglupljuju. Mi, književnici, možemo  se boriti protiv takvih knjiga na samo jedan način: nastojanjem da pišemo pametnije, vjerodostojnije, a što je najvažnije – poštene knjige. U književnosti je neophodno poštenje. I ono važi ne samo za relaizam nego i za fantastiku, krimiće, dogodovštine, avangardu. Prava književnost ne laže, siguran je Senčin, kao što je siguran da su Sajmovi knjiga komunikacije sa piscima i prevodiocima, a takva kulturna razmjena je veoma važna jer je život u prinudnoj ili dobrovoljnoj izolaciji poguban.

U programu otvaranja Trga od knjige brojnoj publici se predstavio Nebojša Milovanović, dobitnik Zlatne kolajne za najbolju predstavu na Međunarodnom festivalu monodrame i pantomime u Zemunu i Nagrade za inovativnost i scensku igru. Učestvovali su i  pijanista Aleksandar Miletić  i Dubravka Miletić, vokal.

VEČERAS NA TRGU OD KNJIGE

Za večeras je  na Trgu od knjige najavljeno predstavljanje romana  gosta iz Rusije Romana Senčina „Područje za potapanje“, u izdanju beogradskog Arhipelaga i u prevodu Radmile Mečanin. Uslijediće potom promocija djela Mareka Tomana “Pohvala oportunizmu”.  Program počinje u 21 sat.

Organizatori Trga od knjige su Gradska biblioteka i čitaonica i opštinski Sekretarijat za kulturu i obrazovanje.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com