Društvo

OŠ “MILAN VUKOVIĆ”: MIKROBITOVI ZA SAVREMENO I KREATIVNO OBRAZOVANJE

Osnovnoj školi „Milan Vuković“ juče je uručeno 30 mikrobit džepnih računara, kao jednoj od 10 crnogorskih osnovnih škola koje učestvuju u projektu „Škole za 21. vijek”, a koji realizuju Britanski savjet u Crnoj Gori i Ministarstvo prosvjete.

Micro:bit računar predstavlja sredstvo za riješavanje problema i inovaciju u nastavi bilo kog predmeta. On sadrži niz senzora koji se mogu korisititi za kreiranje novih uređaja, i samim tim je kreativno neiscrpan. Zadovoljstvo što su dio projekta izrazio je Željko Bojović, direktor škole „Milan Vuković“

-Donacija će nam biti velika podrška u radu. Dobili smo 30 mikrobitova, koji su oblika kartica i stavljaju se u laptopove, a nude brojne mogućnosti za rad koje su u okviru učeničkog interesovanja. Moguće ih je koristiti za sve predmete u okviru nastavnog procesa, ne samo za informatiku, kazao je Bojović.

Obuku je za sada prošla profesorica informatike kojoj će predati mikrobitove, objašnjava Bojović.

-Ona će učenicima predstaviti način kako se koriste i koje mogućnosti su im dostupne, a svoje znanje će prenijeti i ostalim zainteresovanim nastavnicima. To je ono što je potrebno i učenicima i nastavnicima 21. vijeka i koristi se u brojnim državama svijeta. Ulaskom u taj krug naša škola sada može da se povezuje sa drugim institucijama u kojima se mikrobitovi koriste, što je veoma velika prednost i najznačajnija promjena u radu, kazao je Bojović.

Jedna od mogućnosti je i da učestvuju na međunarodnim takmičenjima u kodiranju i drugim srodnim aktivnostima koje sprovodi Britanski savjet.

Savjet roditelja Osnovne škole „Milan Vuković“ pokrenuo je nedavno akciju prikupljanja sredstava kako bi se kabinet informatike modernizovao, a kako nam je kazao direktor Bojović, slična akcija je pokrenuta i za osavremenjavanje ostalih kabineta.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com