DruštvoIzdvojeno

OŠ “DAŠO PAVIČIĆ” – PROMOVISAN ŠKOLSKI LIST “SVITANJA”

Novi broj školskog lista „Svitanja“ promovisan je danas u svečanoj sali OŠ „Dašo Pavičić“. Na 52 stranice sabrani su likovni i literarni radovi učenika, ali i nastavnika koji su stvarali na temu „zvijezda“. Promocija „Svitanja“ prvi je dio programa proslave Dana škole, dok će svečana akademija biti priređena u četvrtak u 13 sati.

Članovi školskog hora, pod rukovodstvom profesora Novice Jovanovića, izveli su pjesmu „Plava zvezda“ Mike Antića i time otvorili priču o sjajnim zvijezdama o kojima su pisali i koje su slikali učenici i nastavnici. I tek tada, kada zavirite među listove časopisa, shvatite koliko ideja može pokrenuti jedna zvijezda, bila ona vodilja, maglovita, sjajna, morska, matematička, informatička, građevinska ili izmaštana, nastala u kreacijama mladih stvaralaca.

Profesorica Sandra Seferović, glavna urednica časopisa koji ima dugu tradiciju i prepoznat kvalitet, kazala je da je imala veliku odgovornost i težak zadatak koji je podijelila sa koleginicom Ljiljanom Vojnović, te je zahvaljujući dobroj saradnji posao bio gotov i prije roka.

-Časopisa ne bi bilo da nije naših talentovanih đaka i kolega koji su radove, sa radošću, donosili na vrijeme i izvukli maksimum iz svojih učenika. Zahvaljujem i koleginicama, profesoricama likovnog, koje su veoma skromne i ne žele da ih pominjem, a dale su predivne radove svojih učenika i zato ovaj list, mogu biti neskromna, ima očaravajuću ljepotu. Kao neko kroz čije ruke su prošli svi likovni i literarni radovi, sa sigurnošću mogu da kažem da ovdje, među nama sjede, veliki budući intelektualci. Možda će biti književnici, možda likovni stvaraoci, ali će sutra mjenjati svijet. Zbog toga sam vrlo ponosna jer ovaj časopis je učinio da to i istinski osjetim, kazala je profesorica Seferović.

Čitajući svoje radove, „Svitanja“ su predstavili Marija Kuznjecova učenica VI6 („Zvijezde nisu daleko“), Anastasija Kiperaš učenica VIII3 („Zvijezda koja obasjava moj put“), Iva Konjević učenica VI4 („Čovječe budi svoj“), Milica Taušan učenica III6 („Moja zvijezda“),  Asja Radojević i Zoja Seba učenice III3 koje su recitovale svoju pjesmu „Zvijezda“. Voditeljka programa bila je učenica Lea Gazdić.

Školskom časopisu „Svitanja“ prethodio je školski list „Jadran“ koji se prvi put u Herceg Novom pojavio 1961. godine, kazala je Ljiljana Vojnović, profesorica, bibliotekarka i stručni saradnik na listu.

-Te i naredne 1962. godine, izašlo je svega osam brojeva, a potom je nastala pauza do 1987. godine kada se rađaju „Svitanja“. Kada govorimo o rađanju i stvaranju „Svitanja“ nezaobilazno je da pomenemo idejnog tvorca, profesora, pjesnika  i književnog kritičara Žarka Mandića. Njegov desetogodišnji rad na uređivanju školskog lista je zaista odredio i izbor imena i njegovo trajanje. Sve kolege, urednici, saradnici, učenici koji su od tada, kontinuirano sve do danas, radili na listu, znaju koliko je to odgovoran, predan, kreativan i zahtjevan posao. Svi su ostali na tom fonu, na tom kvalitetu lista koji se već devedesetih godina prepoznao i u prostorima daleko širim od ovih, prostorima bivše Jugoslavije, kada smo, uokvireni diplomama i pozitivnim komentarima, ponijeli ocjene da smo jedan od najkvalitetnijih listova. Nadam se da smo to zadržali do današnjih dana, kazala je profesorica Vojnović.

Ona je objasnila da su „Svitanja“ naslijedila numeraciju lista „Jadran“ te je prvi broj bio osam. Zato u zvaničnom podatku stoji da je riječ o 38. broju.

Danas promovišemo 30. broj „Svitanja“. Ne znajući za ove bibliografske podatke, koleginica Sandra Seferović je krunisala jubilarni broj ovom divnom inspirativnom temom, uokvirili smo ga divnim stranicama koje su uradile naše učenice Sanja Đurić i Nina Petrović i to su upravo talenti o kojima ćemo jednog dana slušati jer se njihov dar prepoznaje. Vođeni motom „Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda“ na naslovnoj strani i „Zvijezde na nebu sviraju muziku. Kada bismo samo imali sluha da je čujemo“ na završnoj strani, kretalo se i naše stvaranje lista. Djeca su na najbolji mogući način, kvalitetnim likovnim i literarnim radovima, ispunili stranice „Svitanja“. Sve što radimo, radimo za djecu, školu i grad, a ako me pitate šta da pročitate, pročitajte „Svitanja“ od prve do poslednje strane, nećete zažaliti! Neka sviću „Svitanja“ na radost svih nas!, poželjela je svima profesorica Vojnović.

Svim učenicima i profesorima, a posebno onima koji su dali puni doprinos nastanku časopisa, zahvalio se direktor škole Branislav Krečković.

Članovi hora su, na kraju, izveli pjesmu o Herceg Novom, za koju je tekst i muziku napisao profesor Novica Jovanović.

Podsjećamo, Dan Osnovne škole „Dašo Pavičić“ je 10. april, datum rođenja revolucionara i prvoborca čije ime škola nosi. Ove godine organizovana je ranije zbog obaveza prema polumaturantima koji maturske ispite polažu 9., 10. i 11. aprila. U četvrtak (4. april) biće priređena svečana akademija u kino sali škole u 13 sati.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com