Sport

ORJENSKI ĐIR – NOVI REKORD STAZE

Na Orjenu je po četvrti put, u organizaciji NVO „Orjen outdoor“ i Alpinističkog kluba „Niskogorci“, ordržana trail trka „Orjenski Đir“. Trku je obilježio veliki broj takmičara u obje konkurencije, kao i odličan rezultat apsolutnog pobjednika Antonija Kijanovića koji je postavio novi rekord staze.

Direktor trke Saša Kulinović zadovoljan je ostvarenim.

-Poslije višemjesečnog rada na stazi i promocije naše trke i planine Orjen, možemo sa ponosom reći da smo veoma uspješno odradili posao i ovaj put. Kontrolni punktovi su bili na osam mjesta, tako da smo znali u svakom momentu gdje se ko od trkača nalazi. Na Orjenu smo imali priliku da vidimo trkače iz sedam zemalja: Bosne i Hercegovine Hrvatske, Rusije, Srbje, Slovenije, Ukrajne kao i naše takmičare iz Crne Gore. Na obje trke odnosno na Velikom i Malom Điru startovalo je 77 takmičara.

Na Velikom Điru je startovalo 57 takmičara od kojih je 49 završilo trku i koji će po prvi put u Crnoj Gori biti bodovani od strane Svjetske Trail Running Asocijacij i to sa 2 ITRA boda.  Na Malom Điru je startovalo 20 takmičara a troje nije uspjelo da završi trku. Na kraju sav trud uložen u predhodnim mjesecima bio je nagrađen idealnim vremenom za održavanje jedne trail running trke, rekao je Kulinović.

Na Malom điru prvo mjesto osvojio je Evgeni Šipilov iz Rusije sa vremenom 2:11:51.5 , drugi je bio Novljanin Boris Kosović sa vremenom 2:17:53.5, dok je treće mjesto zauzeo Dalvin Kadirić iz Bosne i Hercegovine sa vremenom 2:25:07.1.

Kod žena na Malom điru prva je bila Spomenka Perišić iz Bosne i Hercegovine sa vremenom 2:31:53.3, druga je bila Ivana Momčilović iz Srbije sa vremenom 2:40:45.2, dok je treća bila Ruskinja Olga Kot sa vremenom 2:41:41.6.

Na Velikom điru, u veoma jakoj konkurenciji, tijumfovao je Antonije Kijanović iz Srbije sa novim rekordom staze 4:18:44.5, drugi bio dosadašnji rekorder Dane Krstulović Opara iz Hrvatske, sa vremenom 4:21:47.1, dok je treći bio Vladimir Kot iz Rusije sa vremenom 4:37:40.4.

Kod dama smo imalu najbolje trkačice trenutno u regionu, a najbolja među njima je bila Slovenka Eva Tušar Suhadolc, sa vremenom 4:48:19.0, druga je bila Srpkinja Snežana Đurić sa vremenom 5:06:01.6, a samo sekund iza Miluša Bošković, sa vremenom 5:06:02.8.

-Utisci svih takmičara su bili da nikada nešto teže, zahtjevnije ali i ljepše nisu trčali i da će se svakako opet vratiti na Orjen, što nama kao organizatorima daje zadatak da budemo još bolji naredne godine. Pripreme su već u toku, a jedan od planova je da se trka prenosi i uživo, ističe Kulinović i dodaje,

-Zahvaljujemo se generalnom pokrovitelju Turističkoj organizaciji Herceg Novog, prijatelju trke LAZURE marina & hotel. Posebno hvala na podršci ekipi službe zaštite Herceg Novi, pograničnoj policiji, posebno gospodinu Dragoslavu Vlaoviću, koji je svake godne tu sa nama, komunalnoj policiji koja je sa svojim vozilom i pripadnicima dežurala na Orjen sedlu, kao i preduzeću Vodovod i kanalizacija koji su nam ustupili terensko vozilo. Svoju nesebičnu podršku dali su i Vinariji Savina, Suplement store Montenegro, Red Bull Montenegro, Reklame Svijet, Konobi Gušti, GBT Banja Luka, Agenciji za zaštitu i razvoj Orjena, Planinarskom Klubu „Subra“, Orijentiring savezu Crne Gore i predsjedniku Uglješi Vuliću na ustupljenoj opremi za start i naravno cijeloj ekipi: Darko, Mladen, Maksim, Stevan, Goran, Mira, Ksenija kao i svim volonterima na okrepama, poručuje Kulinović, uz najavu da će trka naredne godine biti još bolja.

Kuriozitet je da je na trci učestvovao i dvostruku olimpijac, jedriličar Milivoj Dukić.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com