DRUŠTVO

OPŠTINA OBRADOVALA MALIŠANE SA INVALIDITETOM KOJI SU OBUHVAĆENI PROJEKTOM KOLA SRPSKIH SESTARA

Sekretar za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo uručila je juče novogodišnje paketiće mališanima koji su obuhvaćeni projektom” Patronažna pomoć djeci sa invaliditetom kroz sistem obrazovanja” koji realizuje Kolo srpskih sestara Herceg Novi. Paketiće za 11 djece obezbijedila je opština i to je bila prilika da se Zambelić upozna sa njima i njihovim porodicama,ali i učiteljicom Mirjanom Prodanovićem i defektologom Ivanom Ljesarom.

Djeca nisu krila zadovoljstvo kako zbog poklona tako i zbog druženja sa ljudima koji im stručno pomažu i olakšavaju svaki naredni korak u školovanju. Pomoć djeci u njihovim domovima,u okruženju koje im je poznato i najprijatnije daje izuzetne rezultate,jednodušna je ocjena svih roditelja. Osim toga,posebno olakšanje je što ne moraju djecu da prevoze do stručnjaka. Većina njih ,nažalost,teško da bi mogla djeci da priušti tu mogućnost bez obzira na korist koju bi imali. Otuda višestruki i nemjerljiv značaj ovog projekta koji Kolo realizuje od 2015. godine. Opštinska komisija za usmjeravanje određuje koje će dijete,uzrasta do četvrtog razreda osnovne škole, ući u projekat. Prošle školske godine ih je bilo 13, a ove dvoje manje. Razlog je nedostatak sredstava ali se,kako kaže predsjednica Kola Dragica Spaić,neće odustati.

Jedan dječak,koji je bio u projektu kao učenik inkluzivne nastave,od ove godine pohađa redovnu nastavu. Dr Svetlana Kovačević je lani predložila da se trogodišnjoj sestrici jedne djevojčice koja je u projektu pomogne da bi prohodala. Kolo je to prihvatilo i sada sestre zajedno trčkaraju. Sve to je,pi riječima Dragice Spaić,dodatna snaga i motiv više. Kako su Opštine dobile veće mogućnosti za realizaciju projekata i na tom polju u Herceg Novom se veoma ozbiljno radi Ana Zambelić Pištalo je izrazila spremnost da se Kolu,kao NVO, i u tom smislu pomogne.

Komisija za usmjeravanje radi,broj djece sa invaliditetom je,nažalost,svake godine sve veći tako da je i potreba za realizacijom ovakvog projekta zaista neophodna i,po riječima Zambelić Pištalo,podrška je svakako potrebna.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com