Društvo

PRESS SLUŽBA: OPŠTINA HERCEG NOVI NAJTRANSPARENTNIJA OPŠTINA

Od svih opština koje su bile predmet istraživanja na temu transparentnosti lokalnih samouprava, Opština Herceg Novi se pokazala najtransparentnijom. Istraživanje je sprovela Agencija za lokalnu demokratiju, u cilju pružanja potrebnih inputa za dostizanje standarda transparentnih i otvorenih lokalnih samouprava u skladu sa potrebama njenih građana i EU praksama.

Rezultati istraživanja saopšteni su na Okruglom stolu pod nazivom “Otvorenost lokalnih samouprava prema građanima u Crnoj Gori”, održanom prethodnih dana u Podgorici. Okrugli sto je održan u okviru projekta podržanog kroz program De facto Development, Fonda za aktivno građanstvo, finansiran kroz IPA 2016 Instrument za civilno društvo Evropske komisije, posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Istraživanje je obuhvatilo oblasti rada Skupštine opštine Herceg Novi, budžeta lokalne samouprave, lokalne samouprave i građana, javnih nabavki, rasprava i konkursa, kao i planova i strategije lokalne samouprave. Predstavnicima ispitanih opština je ukazano na pozitivne aspekte u pogledu transparentnosti lokalnih uprava, a poseban akcenat stavljen je na oblasti koje je potrebno unaprijediti.

Sekretarka za lokalnu samoupravu Opštine Herceg Novi Vesna Samardžić iskazala je zadovoljstvo dobijenim rezultatima kao potvrdom dobre demokratske prakse u našem gradu, ali i napomenula da se otvorenost lokalne uprave prema i sa građanima može i mora uvijek unaprijeđivati.

1 komentar

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com