Please assign a menu to the primary menu location under MENU

DruštvoIzdvojeno

OPŠTINA HERCEG NOVI DONIRALA BOLNICI MELJINE DVA PACIJENT MONITORA

Opština Herceg Novi donirala je Opštoj bolnici Meljine  dva pacijent monitora za operacionu salu. Tim povodom danas su Bolnicu posjetili predsjednik i potpredsjednik Opštine Stevan Katić i Miloš Konjević i sa izvršnom direktoricom dr Oliverom Elez i ljekarima te ustanove  razgovarali o novim donacijama kojima bi lokalna vlast pomogla rad ove ustanove.

-Mi kao odgovorna lokalna uprava pokušavamo da damo maksimalan doprinos funkcionisanju Bolnice Meljine. Pomoć koju pružamo Bolnici je direktna pomoć osoblju koje drži cijeli sistem u životu, kao i građanima Hreceg Novog – kazao je Katić.

Moderni pacijent monitori Drager Vista 120 doprinijeće poboljšanju kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga, na dobrobit svih pacijenata. Ukupna vrijednost je  6.220,98 eura. Takođe, obezbijeđena je njihova instalacija, puštanje u rad i obuka korisnika od strane sertifikovanih inženjera.   [image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/12/t-monitori-3.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]   Katić je istakao je da je ovo prvi put da Opština nabavkom opreme pomaže ovu, za grad izuzetno važnu ustanovu, ali i da neće biti poslednji put da to radi, već su u planu i druge donacije.

-Upravo zbog značaja koji Bolnica ima za Herceg Novi, ovo je druga posjeta u proteklih šest mjeseci rada aktuelne lokalne uprave, podsjetio je Katić. Kako je rekao, Opština nastoji da, u okviru svojih nadležnosti, olakša rad i maksimalno se zalaže da Bolnica opstane. Dodao je da ostaje otvoreno najvažnije pitanje – pravni status, a to treba da bude predmet sastanka sa vlasnikom, „Atlas grupom“ i Ministarstvom zdravlja, do kojeg bi trebalo da dođe sredinom  decembra.

Izvršna direktorica dr Olivera Elez, poručila je da će dva nova pacijent monitora značajno olakšati rad hirurškog odjeljenja, koje je izuzetno važno za grad.   [image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/12/bolnica-don.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]  -Nadam se da će hirurško odeljenje povratiti povjerenje građana koje se u jednom periodu izgubilo. Ako se na ovom odeljenju rješavaju izuzetna hirurška stanja, teške povrede i ranjavanja znači da su spremni da urade bilo kakvu drugu intervenciju- kazala je dr Elez i naglasila da Bolnici nedostaje i druga oprema.

-Riječ je o hirurškoj opremi, aparatima  za anesteziju, sterilizatori, inkubatori. Ovaj sastanak ćemo isjkoristiti da nadležnima u Opštini prenesemo koje su naše potrebe a oni će da razmotre šta mogu da nam obezbjede- kazala je Elez.

Dr Goran Komatina ističe da je svaka je donacija dobro došla, posebno zbog toga što je oprema stara, iz perioda od prije nekih 14 godina.

-Sve to treba obnoviti, a ja se divim čak i osoblju koje je uspjelo da to održi na nivou da i dalje može funkcionisati. Pitanje je ukoliko se pokvari ko to može da popravi i da li će raditi jednako kvalitetno nadalje. Treba naravno riješiti status bolnice, pokrenut je proces , da li treba gradu ili ne, ja mislim da svakako treba, bolnica opšteg tipa sa hirurgijom, internim odeljenjem, pedijatrijom i ginekologijom. Koliko je to ljudi, može se lako napraviti proračun ali mislim da bolnicu treba ostaviti gradu – smatra dr Komatina.

Privatna zdravstvena ustanova Opšta bolnica Meljine u vlasništvu je “Atlas grupe”. Međutim u toku je sudski spor   koji se vodi između njih i države za povrat imovine.  [image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/12/bolnica-1.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]  Trenutno je 150 zaposlenih od kojih je oko 100 medicinski kadar. Dr Elez kaže da nedostaje kadrova svih profila, anestetičara, ginekologa, hirurga, internista.  Finansijaks situacija je stabilnija u odnosu na raniji period ali su i dalje u zasostatku jednu platu. Izvršna direktorica kaže da Fond zdravstva redovno uplaćuje za usluge koje su pružili u Bolnici ali da to uglavnom pokriva plate zaposlenih.

-Ono što bi građani trebalo da znaju je da je ugovor sa Fondom zdravstva proširen i  sada mogu da koriste laboratorisjke usluge bolnice za sekundarni nivo zdravstvene zaštite. Znači sve ono što ne može da uradi Dom zdravlja, i što se ranije slalo u Kotor sada mogu da urade kod nas sa uputom od izabranog doktora- kazala je dr Elez.

Ostavite Vaš komentar

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com