DruštvoEkonomija

OPET OTVORENA GRAĐEVINSKA SEZONA – ALI GRADILIŠTA KOLEKTORSKE MREŽE MIRUJU

U susret sezoni građevinskih radova aktuelno je pitanje nastavka brojnih investicionih aktivnosti na području naše Opštine. Odluka o zabrani gradnje  koja je bila na snazi od 1. jula danas je prestala da važi. Uprkos tome,  neće još  biti nastavljena izgradnja vodovodne i kanalizacione infrastrukture i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Kompanije Ćelitikćoglu i Mass/Gintaš  trebalo bi  narednih dana da organizuju gradilišta, za završnicu ove kapitalne investicije, koja je započeta prije 4 godine.
O projektu vrijednom oko 30 miliona eura postoje dva ugovora. Potpisnik  drugog ugovora , konzorcijum  Mass / Gintaš  ima  finansijskih problema. Investitor je ponudio da  nabavi  potrebnu opremu. Direktor Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Opštini Herceg Novi, Milorad Velaš objašnjava da bi  konzoricijumu trebalo omogućiti akreditiv u vrijednosti od 320. 000 eura.
– Kada  oprema stigne i prođe  carinu tada bi izvođači  mogli na osnovu faktura da preuzimaju sredstva iz svoje banke. Narednih dana se očekuje potpisivanje aneksa ugovora. Kako bi mogla započeti procedura akreditiva, neophodna je saglasnost  KFW banke. Montaža ne bi trebalo  dugo da traje  da bi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda  čiji je kapacitet odgovarajući za 65.300  stanovnika  –  bilo  spremno za testiranje i prihvat otpadnih voda.  [image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/09/radovi-na-kolektoru-na-Šetalištu.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]  U organizaciji kompanije Ćeltikćoglu  izgrađena je većina dionica od   ukupno  projektovane   vodovodne i kolektorske  mreže od Jošice do Meljina.    Preostalo je   povezivanje trase u trupu Jadranske magistrale,  u  dužni  80 metra od  potoka Opačica do pumpne stanice u Zelenici, i trase  duge 100 metara od Baošića prema pumpnoj stanici u Đenoviću. Neophodno je  obezbjediti  elektro  napajanje u pumpnim postrojenjima Kumbor sjever i  Bijela zapad. Taj posao obavljen je na novih osam pumpnih stanica od Bijele do Meljina, a  potrebno je  ugraditi mjernu opremu i agregate da bi  sistem mogao da funkcioniše  iz pravca Rivijere prema postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda.

Prema Velaševim riječima, prioritet je staviti u funkciju kolektor kod tvrđave Forte Mare do postrojenja na pumpnim stanicama do  kružnog toka  u Meljinama.  Za to je neophodna  saradnja  investitora,  Opštine, Vodovoda , Vodakoma , njemačke KFW banke,  nadzorne firme Dahlem.

Podsjećamo, prema osnovnom ugovoru  koji je potpisan u ljeto  2012. godine , turskom   izvođaču, kompaniji  Ćeltikćoglu određen je  rok za   završetak radova, koji je istekao  u februaru 2014. godine.   Nakon dva aneksa ugovora probijeni su svi naknadno utvrđeni rokovi za završetak ove  investicije.

Narednih dana  trebalo bi da bude potpisan  aneks Ugovora sa konzorcijumom dvije turske kompanije Ćelitikćoglu  i Mass/Gintaš koja je u avgustu 2013. godine  započela radove na izgradnji fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Meljinama,  investicione vrijednosti oko 10 miliona eura.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com