IzdvojenoKultura

OPEROSSA FESTIVAL I “BE MY SUPERSTAR” IZNENAĐENJE, ODUŠEVLJENJE I POUKA MODERNE, INTERAKTIVNE OPERE

Novo izdanje Operosa Montenegro Opera Festivala otvoreno je sinoć u Dvorani „Park“ premijerom prve moderne, interaktivne opere u Crnoj Gori „Be my superstar“ kompozitora Šimona Vosačeka i rediteljke  Alexandre Lacroixa. Opera koja je zaista sasvim nov i drugačiji od već viđenog umjetnički doživljaj,  rađena je u saradnji sa evropskom organizacijom European network of opera academies – enoa i nekim od najboljih svjetskih operskih kuća i festivala.

I učesnici i publika ovog performansa su na sceni zajedno, a četrdesetak mladih, među kojima su i oni odabrani Hercegt Novog i Boke, ali i gosti iz evropskih gradova,   igra, pjeva, svira, donoseći priču o vršnjačkom I nasilju uopšte  i dižući glas protiv njega.

Jedan od aktera, kontratenor Logan Lopez Gonzalez kaže da je  publika bila vrlo pažljiva.

– Ovo je prvo igranje našeg performansa u Crnoj Gori i mislim da su u publici  bili jako zainteresovani za ovo što radimo. Uvijek je  zanimljivo igrati tako blizu publike koja može da pokaže reakciju ili da ne reaguje, da pokaže svoja očekivanja, da nas prati, pa se tako snažnije  razmjenjuju emocije i utisci a bilo je puno pozitivne energije i divan momenat koji smo podijelili, kaže naš sagovornik.

Ketrin Hataja, osnivač Operosa festivala prije početka ovog snažnog performasa pozdravila je publiku  u holu Dvorane Park, a pridružila se predstavnica  hercegnovske Turističke organizacije Kristina Milatović.

U glavnoj ulozi je uz  Logana Lopeza Gonzalesa bila sopran Astrid Stockman. Svirao je  Spektra kvartet iz Belgije.

Večeras je predviđena  repriza u Dvorani “Park” od 21 sat, a sutra nas na  Operosa montenegro opera festivalu čeka veče kamerne muzike na tvrđavi Forte Mare a potom dan kasnije  San ljetnje noći na Kanli Kuli 24. avgusta.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com