IzdvojenoKultura

OPEROSA FESTIVAL – PREMIJERE “ELEKTRO OPERE” I OPERE “KARMEN”

Tim Operosa Montenegro opera festivala koji će biti održan u našem gradu od 22. do 25. avgusta danas je, na pres konferenciji u hotelu Palmon bay, predstavio program festivala.

Na konferenciji za novinare govorile su Simonida Kordić u ime Opštine Herceg Novi, Tanja Bošnjak predstavnica Herceg festa i Natalija Terzić predstavnica gradske Turističke organizacije, a program je predstavila Nina Kokeza, pr Operosa Montenegro opera festivala. Ona je istakla da im je veoma značajna podrška grada.

-Cilj nam je da zajedno sa gradom postanemo operska institucija, da Herceg Novi bude grad opere, a Operosa festival renomirano mjesto na koje dolaze razna svjetska imena. Već 12 godina Operosa promoviše mlade umjetnike, a posebno zadovoljstvo je što ove godine imamo veliki broj talentovanih mladih iz cijelog svijeta koji učestvuju na festivalu, kazala je Kokeza.

Festival će biti otvoren 22. avgusta jedinstvenim spektaklom Elektro opera na tvrđavi Foprte mare.

-Prvi put se u regionu radi miks elektronske muzike, klasične i opere. U jedinstvenom spektaklu učestvuju DJ Danijel Čehranov, mecosopran Iva Lazović i „Operosa strings“. Početak je u 21 sat. Već 23. avgusta imamo performans „Trenutak za klasiku“ u Starom gradu, na Belavisti koji najavljuje centralno dešavanje festivala 24. avgusta na Kanli kuli od 21 sat – premijera opere „Karmen“, koja se prvi put izvodi u Crnoj Gori. Pedeset članova ekipe, 40 članova Operosa orkestra biće na sceni, dakle jedna ozbiljna, velika produkcija, sa umjetničkim direktorima iz cijelog svijeta, najviše iz Velike Britanije. Vjerujem da će napraviti jedinstveno veče na potpuno transformisanoj Kanli kuli, najavila je Kokeza.

Simonida Kordić istakla je da Operosa projekat predstavlja bitnu osnovu za razvijanje dalje međunarodne saradnje što je veoma značajno za Opštinu Herceg Novi.

O značaju festivala govorila je i Natalija Terzić.

-Kao specifična manifestacija u Crnoj Gori i regionu, Operosa festival promovišući klasičnu muziku sa fokusom na mlade talente, na najljepši način promoviše i Herceg Novi, pružajući priliku svim ljubiteljima klasične muzike, da svoja omiljena djela dožive u sasvim drugačijem i jedninstvenom ambijentu, na scenama tvrađava i Starog grada, istakla je Terzić.

Tanja Bošnjak ispred Herceg Festa zaključila je da ih posebno raduje što su dio festivala koji iz godine u godinu dobija na kvalitetu i staje rame uz rame sa svetskim Festivalima.

Na konferenciji su govorili Katherine Haataja – osnivač i umjetnički direktor Operosa festivala, Eraldo Salmieri – muzički direktor i reditelj Festivala, Marting Lloyd-Evans – reditelj, Simon Corder – scenograf i dizajner svetla, Magdalena Vlajić – kostimografkinja i Marija Joković – Karmen.

Ovogodišnji festival donosi inovativnost i energiju sa nekim od najlepših arija u Starom gradu Herceg Novog (23. avgust u 20h), jedinstvenom elektro-operskom miksu (22. avgust u 21h), kao i crnogorskom premijerom opere Karmen Žorža Bizea (24. i 25. avgust u 21h).

Karte se mogu kupiti na Kanli Kuli, Forte Mare, Dvorana Park i restoranu Paluba.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com