Društvo

OPASNI GRIT IZ BRODOGRADILIŠTA BIĆE IZVEZEN

Međunarodni tender za uklanjanje 133.114 tona otpadnog grita koji se nalazi u Brodogradilištu Bijela trebalo bi da bude raspisan danas. Time će zvanično početi sanacija prve od četiri crne ekološke tačke, u okviru Vladinog projekta „Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje“, za koji je Crna Gora od Svjetske banke dobila kredit od 50 miliona eura.

Uslovi za raspisivanje tendera stvoreni su nakon što je Vlada prošle sedmice odobrila da se za sanaciju te crne ekološke tačke preusmjeri 5.712.927 eura.

– Vlada je dala saglasnost za izmjenu plana javnih nabavki projekta ,,Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje“, kroz koji je planirana remedijacija lokacije Brodogradilišta Bijela. Time je omogućeno da se preusmjere sredstva i stekli su se uslovi za raspisivanje međunarodnog tendera za izbor izvođača radova – saopšteno je Pobjedi iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Količine

Grit je mješavina pijeska i oštrih opiljaka metala koja se koristi za obradu metalne površine brodova i na taj način čiste od ostataka boje, rđe i naslaga. Tog otpada u Brodogradilištu, kažu u Agenciji, ima ukupno 133.114 tone. Planom sanacije predviđeno je da se veći dio izveze.

– Projekat se ne odnosi samo na grit, već i na kontaminirano zemljište, koje takođe treba da bude izvezeno. Ukupna količina opasnog materijala koja se nalazi na lokaciji Brodogradilišta Bijela, i koja će biti izvezena, kako je planirano projektom, je 109.556 tona. Od toga, 54.478 tona čini opasni grit, a ostatak kontaminirano zemljište koje će takođe biti izvezeno – kazali su iz Agencije koja je investitor projekta.

Preostalih 23.558 tona neopasnog grita biće tretirane u Brodogradilištu.

– Tretman podrazumijeva imobilizaciju neopasnog otpadnog grita na terenu i zatrpavanje iskopne jame iznad nivoa podzemnih voda. Riječ je o jami koja će nastati iskopavanjem kontaminiranog zemljišta – objasnili su.[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/11/GRIT-1.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]U koju državu će grit biti izvezen i odložen sada nije poznato, ali, pojasnili su, to mora biti neka od država koje su potpisnice Bazelske konvencije.

Rokovi

U Agenciji procjenjuju da će projekat sanacije Brodogradilišta Bijela trajati šest mjeseci.

– Ukoliko vremenski uslovi budu dozvoljavali, radovi na lokaciji mogu biti završeni za šest mjeseci nakon početka. U toku je tender za prodaju Brodogradilišta. U Agenciji kažu da eventualna promjena vlasnika  ne može uticati na realizaciju projekta remedijacije.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com