DruštvoIzdvojeno

ONI SU DOBITNICI NAGRADA FONDA ZA TALENTOVANE UČENIKE I NASTAVNIKE

Najuspješnijim nastavnicima i učenicima dodjeljene su nagrade iz Fonda za kvalitet i talente Ministarstva prosvjete. Među njima su pravo na nagradu zavrijedili učenici koji su u prethodnoj nastavnoj godini osvojili jedno od prva tri mjesta na državnom ili međunarodnom takmičenju, ali i oni koji su se svojim radom istakli na više nastavnih i vannastavnih polja.

Još jednom pominjemo sve nagrađene jer oni jesu ponos svakog grada i svih nas, nova, mlada snaga na kojoj će budućnost Herceg Novog počivati: Ognjen Kovačević, Matija Bošković, Savo Popović, Vido Mandić, Vladimir Jovanović, zatim Natalija Zloković, Nataša Ivović i Teodora Smoljan. Nagradama su ovjenčani i nastavnici Zlata Crnogorčević, Milun Đurđevac, Snežana Brajović i Irena Mijušković.

Učenice OŠ „Orjenski bataljon“ Natalija Zloković, Nataša Ivović i Teodora Smoljan, buduće gimnazijalke, veoma su ponosne na nagradu koju su osvojile.

Nataša Ivović ističe da joj je nagrada dala podstrek da još bolje radi, potrudi i bude đak generacije.

-Zato sam i konkurisala jer smatram da će mi i ovo priznanje Fonda doprinjeti dobijanju titule koju priželjkujem. U prethodnoj godini osvojila sam prvo mjesto iz hemije na Olimpijadi znanja, angažovana sam u Đačkom parlamentu, geografskoj sekciji, a prije toga i glumačkoj, postižem odličan uspjeh i u osnovnoj i u muzičkoj školi. Najveća podrška u radu su mi bili roditelji, nastavnici i direktorica škole Jarmila Radović. Najzahvalnija sam profesoru Oliveru Jakovljeviću koji me je nekoliko mjeseci pripremao za Olimpijadu znanja. Saradnja sa svima njima je bila izuzetno dobra, a čestitke smo primili i od drugara u odjeljenju. Fond za talentovane učenike je odlična ideja, rad i trud učenika sada se još više cijeni i sigurno će motivisati i ostale učenike da se još više potrude i u školi i na takmičenjima. Moj plan je da u ovoj godini osvojim jedno od prva tri mjesta na državnom takmičenju i Olimpijadi znanja, a u junu da upišem Gimnaziju u našem gradu, ispričala nam je Nataša Ivović.

Natalija Zloković kazala nam je da se osjeća ispunjeno i ponosno zbog nagrade Fonda.

-I prije ovog konkursa, moj cilj je bio da budem nosilac diplome Luča na kraju osnovne škole, ali i da pokušam da budem đak generacije. Nagrada me je još više podstakla da se potrudim i to ostvarim. Učesnica sam Olimpijade znanja iz matematike, osvojila sam brojne literarne konkurse, članica sam školskih sekcija i Đačkog parlamenta i učenica Muzičke škole u Herceg Novom. U cijeloj ovoj priči veoma je važna saradnja sa profesorima, a posebno želim da se zahvalim profesorici Vinki Perišić Šarenac, ona me je bodrila i podržavala i bez nje ne bih ostvarila ovakav uspjeh na literanim konkursima. Zahvaljujem se i profesoricama matematike Gordani Jovičević i Marini Vujačić, koje su me pripremale i proširile moje znanje iz matematike. Ipak, moja najveća podrška su moji roditelji. Formiranje Fonda za talentovane učenike smatram odličnom idejom jer se rad i trud vrednuje i nagradi. Nadam se, to je moj plan, da ću nagradu iskoristiti tako što ću tokom ljeta otputovati u Englesku, u školu stranih jezika, i usavršiti znanje engleskog, a što se tiče nastavka školovanja, moj izbor je Gimnazija, otkrila nam je Natalija Zloković.

Teodora Smoljan kaže da je izuzetno srećna zbog nagrade jer je tako primjećen njihov rad i trud.

-Konkurisala sam za nagradu nadajući se da će komisija vrijednovati moj uspjeh i talenat za prirodne nauke. Osvojila sam treće mjesto iz hemije na Olimpijadi znanja, dio sam literarne školske sekcije i Đačkog parlamenta ali i aktivni član PVK Bijela. Osnivanje Fonda je dobar potez Ministarstva prosvjete jer na ovaj način podstiču talentovane učenike i nastavnike da usavršavaju svoj rad i znanje. Naš trud i znanje ne bi došli do izražaja bez dobre saradnje sa nastavnicima i direktoricom škole Jarmilom Radović. Moja najveća podrška su moji roditelji, najviše majka, i moj profesor hemije Oliver Jakovljević koji me je pripremao za takmičenje, kazala je buduća gimnazijalka Teodora Smoljan.

Zlata Crnogorčević, nastavnica fizičkog vaspitanja iz OŠ „Orjenski bataljon“, na početku priče izdvaja da redovno prati dešavanja i novosti koja se tiču obrazovanja, te da ju je obradovalo osnivanje Fonda za nagrade talentovanim učenicima i nastavnicima, prvenstveno jer će nagrađivati đake.

-Lijepo je što će i nas nagrađivati, ali još ljepše što će učenike motivisati. U prvi mah, nisam željela da se prijavim, prenijela sam svojim učenicima da oni to treba da urade, a potom, u razgovoru sa direktoricom škole, koja mi je dala punu podršku, odlučila sam da konkurišem. Moje usavršavanje u struci je konstantno, mislim da se to najviše bodovalo, a sa druge strane, u nastavi primjenjujem savremene metode i sredstva, što je takođe zavrijedilo bodove komisije. U prilog nagradi su i sertifikat za trenera za ljudska i dječija prava, kao i međunarodni sertifikat za razvoj demokratije u fizičkom vaspitanju i sportu. Sve je to doprinjelo dobijanju nagrade, ali prije svega usavršavanju mojih vrijednosti i znanja koja prenosim na djecu. Priznanje svakako motiviše i obavezuje da se još bolje radi, a koristim priliku da kažem da sam i prošle godine iz Ministarstva prosvjete dobila zvanje nastavnik-viši savjetnik, kao još jednu potvrdu da se moj rad ocjenjuje kvalitetnim i vrijednuje. Saradnja sa kolegama, sa kolektivom je veoma bitna i volim da kažem da je čas uvijek bolji ako su na prethodnom naučili ponešto o vrijednostima, to je bitnije, a znanje će doći. Postoji lijepa atmosfera u školi, saradnja kako među nastavnicima predmetne tako i među nastavnicima razredne nastave, a što je najvažnije, imamo stalnu podršku uprave škole, direktorice Jarmile Radović, pomoćnice direktorice Sonje Bokan koja je i koordinator za profesionalni razvoj nastavnika škole, pedagog, bibliotekar… Izdvojiću ovom prilikom riječi poznatog košarkaša Majkla Džordana „Talenat dobija utakmicu, ali timski rad i inteligencija osvajaju šampionat!“. Naše tri djevojke su nagrađene, dvoje nagrađenih učenika koji su sada u srednjoj školi takođe su bili naši đaci, nas je dvoje nastavnika osvojilo nagradu, a sve to pokazuje da mi zaista osvajamo šampionat!, ponosno ističe profesorica Crnogorčević.

U prosvjeti je 35 godina i od prvog dana pa sve do danas „voli svoj posao koji je izuzetno plemenit, jer oni stvaraju ljude“.

-Od dječice koja su razigrana, naivna, do onih koja ulaze u adolescentno doba, pa i onih pomalo prgavih i ljutih, sve zajedno učimo, razvijamo vrijednosti koje treba da cijene, uspostavljamo prijateljstvo, a oni će sutra biti dobri ljudi i svako od njih će pronaći ono za šta je stvoren. I danas idem sa osmjehom na posao, srećna sam sa tom djecom, osjećam se mladom uz njih. Ima trenutaka kada se naljutimo, ali i u tim trenucima razgovaramo i nađemo rješenje, kazala je profesorica Crnogorčević.

Profesorica klavira u Muzičkoj školi Herceg Novi, Irena Mijušković, kaže da je na početku vidjela obavještenje o konkursu na oglasnoj tabli, ali nije smatrala da ispunjava sve potrebne uslove.

-Profesor sam koji cijeni usavršavanje, izuzetno voli svoj posao pa sam uglavnom u učionici sa djecom i uz djecu. Međutim, rekli su mi zašto da se ne prijavim, imam dosta nagrada i uspjeha, prethodnih godina sam proglašavana najuspješnijom profesoricom u školi, i eto poslah i dobih. Ono što je meni donijelo nagradu je rad sa djecom, preko 25 nagrada u toku prošle školske godine je ono čime se ponosim, a iznad svega, ponosim se tom djecom. Radujem se što sam uspjela da im ugradim volju, želju i ljubav prema tome što radim, mislim da je to najvažnije i da je to poenta cijele ove priče. Velika je čast kada nagrada dođe sa najviše instance, to znači da neko cijeni i prati vaš rad i to je podstrek za još veći trud. Uprava škole me je motivisala da konkurišem ali i kolege i mogu da se pohvalim izuzetnom saradnjom sa svima njima, i profesionalno i privatno. Ne mogu reći da je uspjeh samo moj, veliki udio imaju i oni, isključivo samostalno nikada ne možemo doći do rezultata. U obrazovanju mladih umjetnika sam 27 godina i još uvijek nastupam i solistički kao pijanista, ali sve svoje znanje i umjeće vrlo rado i sa mnogo ljubavi prenosim na buduće mlade pijaniste. Neki od njih su već krenuli mojim stopama i ja se ponosim njima, istakla je profesorica Mijušković.

Profesorica engleskog jezika u SMŠ „Ivan Goran Kovačić“, Snežana Brajović, mentorka učeniku Vidu Mandiću, osvajaču drugog mjesta iz engleskog jezika na državnom takmičenju za srednjoškolce, kaže da su profesori uvijek motivisani za rad.

-Lijepo je kada i država dodatno motiviše, prvenstveno učenike, ali i profesore. Ulaganje u prosvjetu nikada nije uzaludno, uvijek se višestruko vrati kroz uslove rada, đake i nastavnike. Ideja za postojanje Fonda je zaista lijepa i iskreno se nadam da neće biti kratkovječna već će nastaviti i dalje da živi i kroz nagrade motiviše i đake i nastavnike, kazala je profesorica Brajović.

Profesor CSBH jezika i književnosti u OŠ „Orjenski bataljon“, Milun Đurđevac, kazao je da je prvi termin prijave za nagradni konkurs propustio jer mu je bilo pomalo neprijatno da samoga sebe ističe.

-Kod našeg naroda uvriježeno je mišljenje da onaj koji se hvali, umanjuje sopstvenu i moralnu i radnu vrijednost. Pojedinačni nagovori kolega, u izvjesnom smislu, odlučili su da pošaljem potrebnu dokumentaciju. Pomalo će zvučati subjektivno, ali, nadam se, da govorim istinu ako kažem da se sve značajno i veliko ne dešava u jednom danu ili godini: potrebno je dugotrajno vrijeme mukotrpnog rada, umješnost saradnje sa kolegama, djecom, roditeljima i sticanje ugleda u sredini u kojoj živimo. U školskoj 2017/18. godini bio sam koordinator tima za podršku i praćenje rada sa darovitim učenicima, glavni i odgovorni urednik lista učenika i nastavnika „Jedra“ OŠ „Orjenski bataljon“ Bijela (VII broj). Pišem ljetopis škole od 2002. godine, učesnik sam skoro svih značajnih stručnih i opštih seminara, aktivno učestvujem u javnim i kulturnim djelatnostima škole, kazao je profesor Đurđevac.

Navodi da se najviše radovao nagradama koje su dodjeljene učenicima za postignute rezultate u nastavnim i vannastavnim aktivnostima.

-Volio bih da ovo nagrađivanje postane tradicija jer mnogi nastavnici i učenici to zaslužuju. Uvijek govorim da jedan čovjek ne može sve da uradi, niti se sva pamet ovoga svijeta nalazi u jednoj glavi. Ma koliko sebe smatrali posebnim, ipak smo dio jednog složenog organizma koji ima svoja pravila ponašanja i različite načine rada. „Složna braća kuću grade“ – zar nije to utemeljena i divna misao iskustvenog naroda. U školi se odvijaju glavne aktivnosti i podrška uprave škole, kolega, djece i roditelja je neophodna za jedan plodonosan rad, a za dobro svih. Radim 26 godina u prosvjeti, a ona je, kao što svi kažu, jedna značajna djelatnost koja nastavniku omogućava susret sa mnogim generacijama. Ima raznih zgoda i nezgoda, ne zna im se broj, ali najvažnije od svega je da su djeca zdrava i vesela, i da kada odrastu, budu dobri ljudi, a učiti se mora cijeloga života, kazao je profesor Đurđevac.

Sa ostalim nagrađenim učenicima razgovarali smo ranije ove godine, a priče se možete podsjetiti na sledećem linku https://radiohercegnovi.net/oni-su-bili-najbolji-na-drzavnom-takmi…

1 komentar

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com