Društvo

OLIVERA DOKLESTIĆ: VIK ODRŽAVA POSTROJENJE I KOLEKTOR UPRKOS ZVANIČNO – PRAVNOJ MARGINALIZACIJI

U  doo Vodovod i kanalizacija Herceg Novi aktivno su uključeni u realizaciju projekata izgradnje  kolektora i postrojenja za tretman otpadnih voda, mada to nije  zvanično – pravno  potvrđeno.  Iako u funkciji krajnjeg korisnika, radnici ViK održavaju i upravljaju postrojenjem za tretman otpadnih voda u Meljinama. Izvođač Mas / Gintaš  koji je napustio postrojenje 17. novembra 2017. godine potražuje od investitora 3 miliona eura.

Prema riječima direktorice preduzeća Vodovod i kanalizacija Herceg Novi Olivere Doklestić,  kolektor je još uvijek u rukama turske kompanije „Ćeltikćioglu“ .

-Oni su u završnici ispitivanja stanja, popravljanja,  pod obavezom da do kraja marta uđu u zvanični tehnički prijem – da li čitavog poteza od Zelenike do kraja Bijele, ili dionice  Kumbor, potom Bijela, vidjećemo. Vodovod je nezvanično u kontaktu sa njima.  Takva je dinamika,  jer upravo  krajem marta, početkom aprila trebalo bi  da se na kolektor priključe  prvi objekti kompanije „Azmont“, u okviru kumborskog kompleksa, koji je jedan od najzanačajnijih graditeljskih zahvata na području Opštine Herceg Novi . Takođe su, u okviru državne studije lokacije,  sektor pet  uz Portonovi , obuhvaćena  još dva hotela, u izgradnji. Značajno  je  da se završi kanalizacija i da ti objekti budu na vrijeme priključeni, ukazuje  Doklestić.

Uloga Vodovoda i kanalizacije doo u ovim projektima   je suštinska, ali zvanično – pravno  je potpuno  marginalizovana:

– Nas ne prepoznaje ugovor . U ugovoru se  nalazi  investitor Opština , u ime Opštine  Društvo za izgradnju vodovodne  i kanalizacione infrastrukture,izvođač,  turska firma „Ćeltikćoglu“,  ranije  za postrojenje konzorcijum Mas / Gintaš (dok  ugovor s njima nije raskinut) i konsultant,  njemačka firma Dahlem, kao nadzor. Vodovod je krajnji korisnik, neko ko će na kraju da prihvati  kao dio svog sistema – istočni dio kanalizacione mreže, odnosno,  kolektor  na potezu Zelenika – Bijela i  postrojenje za tretman otpadnih voda.  Na postrojenju  smo silom prilika,  dovedeni smo  u nezavidan  položaj, tamo rade radnici Vodovoda i kanalizacije  i  preduzeće im daje plate , objašnjava  Olivera Doklestić.

Postrojenja je nedovršeno,   ugovor sa turskim  konzorcijumom  Mas / Gintaš je raskinut. U toku su  prepiske sa investitorom. Turska kompanije uložila je pravno – finansijski prigovor, odnosno, „claim“  ( tužbu)  na dosadašnju realizaciju projekta postrojenja:

– Mas /Gintaš potražuje  3 miliona eura. Ugovor je raskinut  zbog prolongiranja radova, nisu se odazivali brojnim pozivima za finalizaciju poslova na postrojenju. Do  raskida  ugovora došlo je  17. novembra 2017. godine, kada su iz Mas Gintaša napustili postrojenje.

Do danas nema bitnih pomaka, osim što su, posredstvom  KFW banke , od aprila do kraja juna prošle godine,na postrojenju boravili  stručnjaci njemačke kompanija  „Ivek“,  koji su, sa našim ljudima, napravili  analizu  stanja u tehničko – tehnološkom smislu  i pomogli da postrojenje  radi i prihvata otpadnu vodu iz kolektora od Sutorine do Meljina. Na postrojenju ima problema, ali glavno je da nema nema emisije neprijatnih mirisa.  I dalje su  problemi sa  pumpnim stanicama, dekanterima,  navela je Doklestić.

 Juče su održali sastanak u preduzeću, kako bi  sagledali  tehničke mogućnosti da u postrojenju osposobe i pogon za ispuštanje otpadnih voda iz cisterni.

-Inače se otpadne vode iz cisterni ispuštaju  u veliku septičku jamu u Igalu, aktivnosti su ekološki neprimjerene , jer je riječ  o urbanizovanom području. Iz sezonu u sezonu sve je  više zahtjeva za pražnjenjem  septičkih jama,posebno duž rivijere, kaže ona. Sa Komunalno – stambenim preduzećem, a u koordinaciji sa Sekretarijatom za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost,  rade na popisu u cilju izrade katastra septičkih jama i upojnih bunara.

– Važno je da imamo pregled objekata,  koji su prošli legalnu proceduru,  kako bi dobili  upotrebnu  dozvolu  ,  naročito, ako su turističke namjene na rivijeri. Objekti moraju dobiti sertifikat  za vodonepropusnu  septičku  jamu , kako bi preduprijedili   pražnjenje otpadnih voda  u potoke i more.  Želimo  da na vrijeme i prije turističke sezone krenemo u realizaciju. Riječ je o  zahtjevnom poslu , očekujemo i podršku mjesnih zajednica, navela je Doklestić.

bty

Direktorica doo Vodovod i kanalizacija Olivera Doklestić  je ukazala da su u postupku pribavljanja dokumentacije u cilju zaštite izvorišta Opačica. U prvoj, drugoj i trećoj zoni u  Kutskom polju su septičke jame.

– U protekla tri mjeseca  radili smo intenzivno  sa Mjesnom zajednicom Zelenika – Kuti  na popisu upojnih bunara i  jama . U narednom periodu biće sačinjen izvještaj,   kako bi mogli početi da obavljamo monitoring u zoni Opačice, kazala je Doklestić, uz napomenu da su te aktivnosti neophodne  za  dobijanje vodoprivredne saglasnosti,  kako bi ušli u potpuni sistem zaštite za vodoizvorište Opačica.

1 komentar

  1. Zaštita Opačice i izrada kanalizacione mreže bio i ostao prioritet ali nema realizacije
    Dajte stanovništvu stimulans tj popuste za pražnjenje postojećih jama septičkih koje treba vise puta godišnje u polju čistiti
    Cijene su visoke za domaćinstva čiji budžet to ne može izdrzati, a treba cisterna dva tri puta veće jame da isprazni
    Molim za razumevanje i dozvolite niže cijene prsznjrnja za Kute oko Opačice

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com